Ενημερωτικός Κόμβος

Κρίγκας | Θέλουμε να έχουμε τον σωστό χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 

Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός Χρήστος Κρίγκας καλεσμένος Valuenews.gr, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με λογιστικά- φοροτεχνικά θέματα.

Δείτε τη συνέντευξη στο video που ακολουθεί:

 

Οι πρώτοι που θα τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αφού προηγουμένως υπάρξει πραγματικά  στη χώρα μας ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής αυτών, θα είναι οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Αυτό ξεκαθάρισε με συνέντευξη του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, o γνωστός φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος του ΔΣΑ Χρήστος Κρίγκας.

Ο κος Κρίγκας, αναφέρθηκε στην αντιδικία που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των φοροτεχνικών – λογιστών, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών είναι συλλειτουργός στην φορολογική διαδικασία εσόδων του κράτους.

Ο γνωστός φοροτεχνικός, υποστήριξε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στους πολίτες για τυχόν λάθη στις δηλώσεις ή για καθυστερημένη υποβολή των δηλώσεων και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο επιχειρηματικός κλάδος με το τεκμαρτό εισόδημα.

Ειδικότερα:

Θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα όταν υπάρξει πραγματικά ημερομηνία έναρξης και λήξης των φορολογικών δηλώσεων

«Το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Κυβέρνηση δεν είναι χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από ένα νομικό πλαίσιο, γιατί μπορεί να υπήρχε ημερομηνία λήξης η οποία προσδιορίζεται στις 30 Ιουνίου και να παρατάθηκε μέχρι τις 26 Ιουλίου. Δεν μιλάμε για παράταση γιατί ουδέποτε υπήρξε το χρονικό άνοιγμα βάσει νόμου των φορολογικών δηλώσεων. Όταν πραγματικά στη χώρα μας θα έχουμε την ημερομηνία έναρξης και την ημερομηνία λήξης των φορολογικών δηλώσεων, τότε να είστε σίγουροι ότι οι πρώτοι οι οποίοι θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα θα είμαστε εμείς οι λογιστές – φοροτεχνικοί.

Υπάρχει ένα λάθος. Υπάρχει μια μικρή αντιδικία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Λογιστών – Φοροτεχνικών. Εμείς θεσμικά, εκ του ρόλου μας είμαστε συλλειτουργοί στην φορολογική διαδικασία και πρακτικά θα σας έλεγα ότι ένα μεγάλο κομμάτι των όσων προβλέπει η ψηφιακή εφαρμογή των φορολογικών δεδομένων περνάει μέσα από τα γραφεία μας. Θα έπρεπε κάποιες ανακοινώσεις, είτε από την ΑΑΔΕ είτε από το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίζονται με λίγη μεγαλύτερη σκεπτικότητα, όσον αφορά και το έργο των λογιστών – φοροτεχνικών. Απαιτείται ψυχραιμία από όλους μας».

Τροποποιήσεις των φορολογικών δηλώσεων από τον Σεπτέμβριο και έπειτα

«Γενικά η δομή των φορολογικών δηλώσεων είναι προσυμπληρωμένη. Φέτος απλά, ήρθε το Υπουργείο Οικονομικών έφερε πιο μπροστά τον χρόνο από την καταληκτική ημερομηνία που θα πάταγε ένας λογιστής – φοροτεχνικός το πλήκτρο της υποβολής, είτε ο ίδιος ο φορολογούμενος και ήρθε και είπε ότι εάν μέχρι 30 Ιουνίου δεν έχετε υποβάλλει δήλωση, φόρος ή εάν τα πράγματα δεν έχουν πάει σωστά σε κάποια δήλωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να γίνει τροποποιητική δήλωση.

Καταθέτοντας εμείς τα 2/3 των φορολογικών δηλώσεων, ένα μεγάλο κομμάτι των προσυμπληρωμένων φέρει και την δική μας ευθύνη στο κομμάτι βοήθειας του φορολογουμένου να δει τη δήλωσή του.

Το ζήτημα των τροποποιήσεων δεν μπορούμε να το δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες, οι οποίες απομένουν. Άρα είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα δούμε ίσως μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά».

Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις γιατί στον πραγματικό χρόνο που πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει την απόφαση έτσι ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, βάσει των κατατεθειμένων δηλώσεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα παρθεί μια σωστή απόφαση από το Υπουργείο. Βλέποντας ότι έχουν υποβληθεί τα 2/ των δηλώσεων δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία.

Από το 2010 εμείς σαν συλλειτουργοί της φορολογικής διαδικασίας ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε πλάτη, ώστε τα έσοδα προς την φορολογική διοίκηση να έρχονται σωστά συμπληρωμένα στο Υπουργείο Οικονομικών».

ΠΗΓΗ: valuenews.gr