ΟΟΣΑ – Η πολυμερής σύμβαση BEPS θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου
Η πολυμερής σύμβαση για την εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών (BEPS) θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2018, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις διεθνείς προσπάθειες επικαιροποίησης των διμερών φορολογικών συνθηκών για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Η έναρξη ισχύος της σύμβασης, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη υπογραφή, υπογραμμίζει την ισχυρή πολιτική δέσμευση για μια πολυμερή προσέγγιση για την καταπολέμηση της διάβρωσης της βάσης και της αλλαγής του κέρδους (BEPS) από πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η θέση σε ισχύ απορρέει από την κατάθεση της πέμπτης πράξης επικύρωσης από τη Σλοβενία στις 22 Μαρτίου 2018. Νωρίτερα, η Δημοκρατία της Αυστρίας (22 Σεπτεμβρίου 2017), η Νήσος του Μαν (19 Οκτωβρίου 2017), το Τζέρσεϊ (15 Δεκεμβρίου 2017) και η Πολωνία (23 Ιανουαρίου 2018) κατέθεσαν τα έγγραφά τους στον ΟΟΣΑ.
«Η έναρξη ισχύος αυτής της πολυμερούς σύμβασης σηματοδοτεί μια καμπή στην εφαρμογή των προσπαθειών του ΟΟΣΑ / G20 για την προσαρμογή των διεθνών φορολογικών κανόνων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría. «Μεταφράζουμε δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις σε περισσότερες από 1.200 φορολογικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, διασφαλίζουμε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όσον αφορά την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως και οι πολίτες ». Σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης, το περιεχόμενό της θα αρχίσει να ισχύει για τις υφιστάμενες φορολογικές συνθήκες από το 2019.Η Σύμβαση είναι η πρώτη πολυμερής συνθήκη του είδους αυτού, επιτρέποντας στις δικαιοδοσίες να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του Προγράμματος BEPS του ΟΟΣΑ / G20 στις υφιστάμενες διμερείς φορολογικές συμβάσεις τους, μεταβάλλοντας τον τρόπο τροποποίησης των φορολογικών συνθηκών. Η σύμβαση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθάει στην ταχεία σύναψη φορολογικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών, χωρίς την ανάγκη επιβαρυντικών και χρονοβόρων διμερών επαναδιαπραγματεύσεων.Το πρόγραμμα OECD / G20 BEPS παρέχει λύσεις στις κυβερνήσεις για να καλύψουν τα κενά στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες που επιτρέπουν στα «εταιρικά κέρδη» να «εξαφανιστούν» ή να μετατοπιστούν τεχνητά σε περιοχές με χαμηλό η ακόμη και μηδενικό συντελεστή φορολογίας, όπου οι επιχειρήσεις έχουν μηδαμινή ή καθόλου οικονομική δραστηριότητα. Οι απώλειες εσόδων από τις τεχνικές μετατόπισης της φορολογικής βάσης (BEPS) υπολογίζονται συντηρητικά σε 100-240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, ή το ισοδύναμο του 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από φόρους εισοδήματος των εταιρειών. Πάνω από 110 χώρες και φορολογικές δικαιοδοσίες εργάζονται επί του παρόντος στο Περιεκτικό Πλαίσιο σχετικά με το BEPS για την εφαρμογή μέτρων BEPS στην εθνική τους νομοθεσία και στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις.
Η Σύμβαση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από περισσότερες από 100 χώρες και δικαιοδοσίες βάσει εντολής των Υπουργών Οικονομικών της G20 και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, θα τροποποιήσει τις υφιστάμενες διμερείς φορολογικές συμβάσεις για την ταχεία εφαρμογή των μέτρων φορολογικής συνθήκης που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου BEEP του ΟΟΣΑ / G20. Ανάμεσα στα μέτρα της συνθήκης, περιλαμβάνονται μέτρα για τις υβριδικές ρυθμίσεις αναντιστοιχίας, την κατάχρηση της συνθήκης και τη μόνιμη εγκατάσταση. Η Σύμβαση ενισχύει επίσης τις διατάξεις για την επίλυση των διαφορών της συνθήκης, μεταξύ άλλων μέσω υποχρεωτικής διαιτησίας, η οποία υιοθετήθηκε από 28 υπογράφοντες.
Ο ΟΟΣΑ είναι ο θεματοφύλακας της Συνέλευσης και στηρίζει τις κυβερνήσεις στη διαδικασία υπογραφής, επικύρωσης και εφαρμογής. Οι θέσεις που έχει υιοθετήσει κάθε υπογράφων και συμβαλλόμενο μέρος στο πλαίσιο της σύμβασης διατίθενται στον ιστότοπο του ΟΟΣΑ μαζί με μια διαδραστική βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις στις καλυπτόμενες φορολογικές συνθήκες. Επίσης, το κείμενο της Σύμβασης, η αιτιολογική έκθεση και οι γενικές πληροφορίες διατίθενται στη διεύθυνση: http://oe.cd/mli.Δείτε επίσης το Γλωσσάρι της φοροδιαφυγής εδώ