Ενημερωτικός Κόμβος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Γερμανία στο Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γερμανία στο Δικαστήριο της ΕΕ για την απόρριψη ορισμένων αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ για επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη.

 
Συγκεκριμένα, η Γερμανία αρνείται σε ορισμένες περιπτώσεις να επιστρέψει τον ΦΠΑ χωρίς να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από τον αιτούντα επιστροφής χρημάτων, όταν θεωρεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται σχετικά με τη φύση των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών δεν επαρκούν για να ληφθεί απόφαση σχετικά με την αίτηση.
 
Αυτή η πρακτική οδηγεί σε καταστάσεις όπου η επιστροφή ΦΠΑ δεν πραγματοποιείται σε αιτούντες που πληρούν τις ουσιαστικές απαιτήσεις, και παραβιάζει το δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ που έχει θεσπιστεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ (οδηγία ΦΠΑ, οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) Οδηγία 2008/9 / ΕΚ του Συμβουλίου).
 
Με τη απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει τη νομοθεσία της ΕΕ στο ρόλο της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών. Η απόφαση να υποβληθεί το ζήτημα στο Δικαστήριο ακολουθεί την παράλειψη της Γερμανίας να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το δίκαιο της ΕΕ μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής. 

Πηγή: Taxheaven