Ενημερωτικός Κόμβος

Το σχόλιο της Δευτέρας – Ο Λευτεράκης, το μητρώο δικαιούχων, ο Φλαμπουράρης και το μαϊ ντάτα

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά.

Ο φίλος μου ο Λευτεράκης.

Έγραψε ο φίλος μου ο Λευτεράκης ένα άρθρο και μας επισήμανε ο ίδιος βεβαίως βεβαίως που θα λεγε και ο αείμνηστος Χρήστος Τσαγανέας, πως εξαιτίας των γραφομένων του άλλαξε βούληση ο νομοθέτης.
«Καλό, πολύ καλό» που θα λεγε και ο άλλος φίλος μου ο Γιώργος Θαναηλάκης.
Το να πιστεύεις ενδόμυχα πως λόγω της γραφίδας σου άλλαξε θέση ο νομοθέτης αποδεικνύει πως αν μη τι άλλο έχεις αυτοπεποίθηση. Όχι πως δεν ισχύει πολλές φορές αυτό βέβαια, έτσι για να είμαι και ρεαλιστής. Απ΄την άλλη, καλό είναι να έχεις αυτοπεποίθηση γιατί σου δίνει έναν άλλο αέρα και ώθηση στη ζωή σου. Χαίρομαι όταν βλέπω τέτοιους ανθρώπους που πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Ο Λευτεράκης που λες, νιώθει πως είναι άξιος σε αυτό που κάνει, βαθύς γνώστης ή φωτεινός παντογνώστης μερικές φορές. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Όταν μάλιστα προκαλεί κατά τα λεγόμενά του και τέτοια αναταραχή μόνο με λίγες αράδες, τότε φουσκώνει σαν διάνος ο άτιμος. Τι να λέμε τώρα, που λέει και ο Νικόλας ο Αλέφαντος.
 
Βέβαια, εδώ που τα λέμε, έστω κι αν ο Λευτεράκης το πιστεύει βαθιά όλο αυτό, υπάρχει και μια περίπτωση βρε αδερφέ που δεν ισχύει τίποτε απ΄όλα αυτά κι απλώς βαυκαλίζεται. Αλλά ας συνεχίσω λίγο ακόμη τη σκέψη μου. Έστω κι αν έγιναν όλα έτσι όπως τα λέει ο φίλος μου ο Λευτεράκης και τον άκουσε ο νομοθέτης. Ξέρεις που διαφωνώ; Φίλε μου Λευτέρη, κάπου εκεί στο τέλος μου το χάλασες γιατί, το να το διατυμπανίζεις δημοσίως πως εξαιτίας σου έγινε όλο αυτό δείχνει τελικά το πόσο ματαιόδοξος είσαι. Κι εκεί είναι που με βρίσκεις αντίθετο. Φίλε μου, κάνε το καλό αθόρυβα, διακριτικά και άσε να το κρίνουν οι άλλοι, όχι εσύ.
Βλέπω, όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Τσιφόρος, να τραβιόμαστε σαν τα σαντεκλέρια με τον Λευτεράκη μόλις διαβάσει αυτά που έγραψα. Δεν πειράζει όμως, θα καταλάβει πως όλα αυτά τα γράφω με αγάπη και πάντα καλοπροαίρετα.  
Νομική σημείωση:
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις, ΔΕΝ είναι και… εντελώς συμπτωματική…

Σήμερα στο σχόλιο θα πούμε τα πάντα όλα…

Αν και κάθε χρόνο γίνονται αναρτήσεις σχετικά με το τι ισχύει για την 28η Οκτωβρίου, ωστόσο καλό είναι να τα θυμηθούμε ολίγον και φέτος :  

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου

ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου

Μιας και ξεκινήσαμε με τα εργατικά δείτε (όσοι δεν έχετε ήδη ενημερωθεί) και την παράταση που δόθηκε για τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (Ε4) έως τις 15 Νοεμβρίου [παράταση υποβολής ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) έως 15 Νοεμβρίου,  η σχετική απόφαση : 47711/Δ1.15631/2019]. 

Για το έντυπο Ε4 η ΠΟΦΕΕ με μια ακόμη επιστολή, διατυπώνει το αίτημά της  για κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής του εντύπου Ε4. Δεν είναι βέβαια μόνο η ΠΟΦΕΕ που διαμαρτύρεται για τη αχρείαστη υποβολή του συγκεκριμένου εντύπου, ωστόσο γνωρίζω ότι δύσκολα θα αλλάξει η διαδικασία αυτή καθώς η Ε.Ε. θέλει ορισμένα στατιστικά και μάλιστα με τον συγκεκριμένο τρόπο.

 

Την Ε.Ε. όμως δεν της ενδιαφέρει καθόλου το έντυπο Ε12, γιαυτό και με τροπολογία (μια από τις πολλές) που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο καταργείται (ευτυχώς) η ηλεκτρονική υποβολή του και εφεξής, ο εκάστοτε εργοδότης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών ή τεχνικών έργων, θα  αναγγέλλει στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντί στο πληροφοριακό σύστημα, «ΕΡΓΑΝΗ»  το απασχολούμενο προσωπικό στις προαναφερόμενες εργασίες, πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης [Δείτε την σχετική τροπολογία εδώ].

Προς ενημέρωση των ανενημέρωτων (βλέπε… Λευτεράκης) η απόφαση αυτή είχε παρθεί εδώ και πολύ πολύ καιρό…..


Αφήνω για λίγο τα εργασιακά θέματα αφού θυμίσω ότι
αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Σεπτεμβρίου των Ελ. επαγγελματιών και λοιπών υπόχρεων ενώ η πληρωμή τους πρέπει να γίνει έως την 31η/10. 

Το ξέρατε ότι

12 δουλειές αλλάζει ο μέσος άνθρωπος σήμερα, κατά μέσο όρο στην καριέρα του– 4,2 χρόνια είναι ο μέσος όρος παραμονής σε μια δουλειά/εταιρεία– 64% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει βρεθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του εκτός αγοράς εργασίας– 58% των ανθρώπων που ψάχνουν εργασία είναι ήδη απασχολούμενοι.– 22% των ανθρώπων εξετάζει το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό σε σχέση με 33% που ήταν το ποσοστό το 2017.

Αναμένοντας το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο φαντάζομαι θα περιέχεται μεταξύ άλλων και η αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων καθώς και η αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006, ας δούμε λίγο τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ανά τετραετία οι εκλογές στο ΟΕΕ με τροπολογία.  [Να υπενθυμίσω ότι οι εκλογές διεξάγονταν κάθε 3 χρόνια μέχρι σήμερα.]

«Χρυσή» visa και POS: Κατάθεση τροπολογίας για τα θέματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπους ή μέσα πληρωμής. [Jumbo τροπολογία…]

Μέσω του νέου Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων θα χορηγούνται οι πάσης φύσεως άδειες όλων των δημοσίων και ιδιωτικών έργων [Οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών δεν μεταβάλλονται, η ένταξή τους όμως σε ένα ενιαίο σύστημα προσδοκάται να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφάνεια και επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, και συνεπώς στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.].

Μέχρι την 31-01-2020 θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του μητρώου των εταιρειών της παρ. 3 του άρθρου 9 του νόμου περί Α.Ε.

 

 Μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Πολλές είναι οι απορίες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα και δυστυχώς το Υπ.Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται και πολύ να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Επειδή πλησιάζει και η καταληκτική ημερομηνία για την Β’ ομάδα θέλω να αναφέρω δυο τρία πραγματάκια για το θέμα. [Δείτε και θυμηθείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ]
α) Είναι ξεκάθαρο και από την Ελληνική νομοθεσία αλλά και από την οδηγία της Ε.Ε. ότι ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο. Συνεπώς δεν σταματάμε σε καμία περίπτωση μόνο στο νομικό πρόσωπο εφόσον αυτό είναι ο κύριος ή ο μοναδικός  μέτοχος μιας οντότητας. Όσα και εάν είναι τα νομικά πρόσωπα που παρεμβάλλονται, στο τέλος πρέπει να αναζητηθεί και να αναγραφεί στην πλατφόρμα το Φυσικό Πρόσωπο που είναι ο πραγματικός δικαιούχος. Εξαίρεση υπάρχει μόνο όταν ο τελικός πραγματικός δικαιούχος είναι εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
β) Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε οποτεδήποτε να κάνετε διόρθωση και μετά την καταληκτική ημερομηνία. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά….

Θα ήθελα να ενημερώσω επίσης τους συναδέλφους  ότι για το θέμα θα αναρτηθεί νέο άρθρο από τον κόμβο με περισσότερες λεπτομέρειες και με μια έκπληξη…

Για το κεντρικό μητρώο δικαιούχων είχαμε την εβδομάδα που πέρασε παρεμβάσεις και αιτήματα από ορισμένους θεσμικούς φορείς :  
 Επιστολή σχετικά με την υποχρέωση των Πολιτιστικών Συλλόγων για καταχώρηση στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
 ΛΣΑ – Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Αίτημα παράτασης και εξάλειψης ή περιορισμού τέλους
–  Κ. Κόλλιας: «Να παραταθούν έως 31/12 οι προθεσμίες για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων»

Τέλος να θυμίσω ότι ο κόμβος λόγο της σπουδαιότητας του θέματος θα διεξάγει νέο διαδικτυακό σεμινάριο την Τρίτη 29/10/2019. [Δείτε σχετικά εδώ]

Μιας και αναφέρθηκα όμως στα διαδικτυακά σεμινάρια, θα ήθελα να προσέξετε την εξής ανακοίνωση του κόμβουΣχετικά με τα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) του κόμβου.  

 Ηλεκτρονικά Βιβλία – Μαϊ ντάτα.


Αυτό επίσης που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι γιατί γίνονται σεμινάρια για τα ηλεκτρονικά βιβλία (
My Data). Αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε τους συναδέλφους είναι να παρακολουθήσουν σεμινάρια από την εταιρία λογισμικού το οποίο χρησιμοποιούν και το οποίο θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνεί το λογισμικό με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Σύντομα θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ωστόσο όσοι έχετε δει την παρουσίαση και το υλικό που έχει ήδη δημοσιεύσει η ΑΑΔΕ μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το τι μας περιμένει.

Ας δούμε μία πρώτη προσέγγιση ως προς την καθημερινότητα και τους χρόνους των κινήσεων που πρέπει να προβούμε και πως αυτό μας επηρεάζει σε διαδικασίες ή τυχόν καθυστερήσεις.

Ως προς τα παραστατικά που εκδίδουμε ως οντότητα δεν θα έχουμε χρόνους καθυστερήσεων καθώς το κάθε παραστατικό πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο τι αφορά ώστε να αποστέλλονται όλες οι πληροφορίες ( elements ) που περιέχει το xml αρχείο στην ΑΑΔΕ.
Δεν γνωρίζουμε ακόμα την υπολογιστική ισχύ των server της AAΔΕ στις κλίσεις και διαβιβάσεις των στοιχείων. Η Διαβίβαση – αποστολή των παραστατικών που εκδίδουμε πρέπει να αποστέλλεται ( προτείνω την επόμενη ημέρα από την προηγούμενη ) το συντομότερο δυνατό ώστε και ο λήπτης να μπορεί να προβεί σε εργασίες λογιστηκοποίησης .
Ως λήπτες θα λαμβάνουμε από την λογιστική μας (χωρίς να μπαίνουμε στο taxis) μία λίστα των παραστατικών (εγώ το λέω δεξαμενή παραστατικών που εκδόθηκαν προς χαρακτηρισμό) που έχουν εκδοθεί προς το ΑΦΜ μας. Καλούμαστε σε αυτή την λίστα να τα λογιστικοποιήσουμε.

Ο όρος λογιστηκοποίηση σημαίνει πως πρέπει να χαρακτηριστούν μέσω της εφαρμογής για το τι αφορούν (π.χ. αγορές παγίων, έξοδα κλπ ).

Διαχωρίζω δύο περιπτώσεις.

1. Να έχουμε όπως παλιά ήδη προβεί σε λογιστική εγγραφή (προτεινόμενος τρόπος) στα βιβλία μας. Επομένως σε αυτή την περίπτωση ( προτεινόμενη περίπτωση ) με ένα τσεκ στη Λίστα παραστατικών μπορεί να προβεί σε ταυτοποίηση βάσει κλειδιών π.χ. ΑΦΜ, ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, ΜΙΚΤΗ ΑΞΙΑ, Κ,ΑΞΙΑ, ΣΥΝΟΛΟ ΦΠΑ, ΗΜΕΡ. ΕΚΔΟΣΗΣ και βλέποντας τους λογαριασμούς καταχώρησης (που από πίσω τους έχουν τον χαρακτηρισμό προς ΑΑΔΕ) να στείλει απευθείας την διαβίβαση. Θα μπορούσε αυτή η λίστα να εμφανίζει μόνο τα παραστατικά που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και με διαφορετικό χρώμα να εμφανίζονται οι γραμμές που μπορούν αυτόματα να κλείσουν.

2. Να μην έχει προηγηθεί λογιστική εγγραφή ( μη προτεινόμενος τρόπος ) και να βρίσκουμε για πρώτη φορά το παραστατικό ως λήπτες που εκδόθηκε προς το ΑΦΜ μας.
Θα μείνω σε αυτή την περίπτωση τονίζοντας αυτοματισμούς που όλες οι εφαρμογές θα υιοθετήσουν άλλωστε το ίδιο api υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούν τα λογισμικά με τις ίδιες εισερχόμενες πληροφορίες.
• Στη λίστα παραστατικών πρέπει να επιλέγεις τα παραστατικά για τα οποία δεν έλαβες είτε ηλεκτρονικά είτε σε hard copy ώστε να αποστέλλει η λογιστική sms ή email όπου θα υπενθυμίζει στον εκδότη πως «Έχετε διαβιβάσει παραστατικό με αριθμό ….. και αξία …… και δεν το έχουμε λάβει στο email μας ……..για να προβούμε στη λογιστική εγγραφή του.»
• Στη λίστα παραστατικών πρέπει να επιλέγεις τα παραστατικά για τα οποία τα έλαβες είτε ηλεκτρονικά είτε σε hard copy και διαπίστωσες διαφορά με την λίστα παραστατικών που έχει διαβιβάσει ο εκδότης μέσω taxis. Επομένως πρέπει η λογιστική να στέλνει sms ή email όπου θα ενημερώνει τον εκδότη πως «Έχετε διαβιβάσει παραστατικό με αριθμό ….. και αξία …… διαφορετικής αξίας από το πρωτότυπο που λάβαμε στο email μας. Παρακαλώ προβείτε σε εκ νέου ορθή διαβίβαση που να συμφωνεί με το εκδοθέν.»
Από την λίστα παραστατικών θα επιλέγεις ένα κουμπί και θα φέρνει συμπληρωμένα τα στοιχεία της εγγραφής προς επεξεργασία. Να τονίσω πως το api στέλνει όλα τα στοιχεία του εκδότη στην εφαρμογή λογιστικής και σωρευτικά ανά συντελεστή ΦΠΑ την αξία ή τυχόν παρακρατήσεις μαζί με το τελικό σύνολο του παραστατικού.
Στην παραπάνω περίπτωση μπορεί η εφαρμογή να εισάγει (όπως θα έκανες) προτεινόμενα τους λογαριασμούς λογιστικής της τελευταίας καταχώρησης του ΑΦΜ που αφορά και να διαβιβάζεται ο χαρακτηρισμός στην ΑΑΔΕ καθώς κάθε λογαριασμός κουβαλάει τον χαρακτηρισμό επάνω του.
Παράδειγμα αγοράζουμε από ένα κατάστημα ένα γραφείο καθαρής αξίας 250,00 και ένα υπολογιστή αξίας 700,00. Λαμβάνουμε στη λογιστική διαχείριση μέσα στο σώμα της λογιστικής μας εγγραφής (από το api της ΑΑΔΕ) όλα τα στοιχεία και σωρευτικά την αξία στο 24% με συνολική καθαρή αξία 950,00.
Επομένως στην λογιστική μας εγγραφή θα προ συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία (εκτός των λογαριασμών εκτός και εάν έρθει αυτόματα η τελευταία καταχωρημένη ως προς τους λογαριασμούς εγγραφή βάσει ΑΦΜ) και στην χρέωση θα έρθει σωρευτικά για τον συντελεστή 24% η αξία 950,00. Επομένως θα υπάρξουν περιπτώσεις που πρέπει να διαχωρίσουμε το ποσό της καθαρής αξίας καταχωρώντας στη χρέωση τον λογαριασμό 14.00 ΕΠΙΠΛΑ με ποσό χρέωσης 250,00 και τον λογαριασμό 14.03 Η/Υ και διαβιβάζοντας στην ΑΑΔΕ τον χαρακτηρισμό «Αγορές παγίων».
Είμαι της γνώμης πως σε κάθε περίπτωση πρέπει η εγγραφή να καταχωρείται αρχικά από εμάς ελέγχοντας το hard copy παραστατικό (όπως παλιά) και εφόσον οι λογαριασμοί έχουν την πληροφορία χαρακτηρισμού προς την ΑΑΔΕ να τον διαβιβάζουν καταχωρώντας επάνω στο σώμα της εγγραφής και τον ΜΑΡΚ που αφορά.

 S.O.S  – Επισημάνσεις

Νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα: Αναβολή ανάρτησης τιμολογίων μέχρι νεοτέρας

Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου μερισμάτων προσωπικών εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Συνταξιούχος ΤΣΜΕΔΕ και μέλος σε κατασκευαστική ΟΕ: Ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μείωση σύνταξης

Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου μερισμάτων προσωπικών εταιρειών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Το ξέρατε ότι

… οι υψηλότερες τιμές τροφίμων στην Ευρωπαϊκή ένωση εμφανίζονται στη Δανία (30% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ οι χαμηλότερες τιμές τροφίμων καταγράφηκαν στη Ρουμανία (κατά 35% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον μέσο όρο, για την ακρίβεια στην 15 θέση.

… Η Ιρλανδία ήταν η πιο δαπανηρή χώρα σε ότι αφορά την  στέγαση, συμπεριλαμβανομένου του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων (57% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ το Λουξεμβούργο ήταν το πιο ακριβό για τα έπιπλα (21% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24 θέση αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ε.Ε..

… οι χαμηλότερες τιμές επικοινωνίας παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (55% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ) ενώ οι υψηλότερες ήταν στην Ελλάδα (58% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ)

… οι Κάτω Χώρες ήταν η πιο ακριβή χώρα για τις υπηρεσίες μεταφορών (34% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ) ενώ οι χαμηλότερες τιμές μεταφορών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (54% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ)

 

 

■  Ευρωπαϊκά και διεθνής φορολογία.

►  Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η φορολόγηση στην ψηφιοποιημένη οικονομία»

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο – Προς μια πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων στη φορολογική πολιτική της ΕΕ»

Το τέταρτο newsletter της έδρας Jean Monnet (Ιουλ.-Σεπτ. 2019)

 

 

Το ξέρατε ότι :

Μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι (17,7% όλων των ανέργων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018) βρήκαν δουλειά. Κατά την περίοδο αυτή, 9,0 εκατομμύρια (60,2%) παρέμειναν άνεργοι και άλλα 3,3 εκατομμύρια (22,1%) έγιναν οικονομικά ανενεργά.

 

 ⥢⥤

■  Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της Δ.Ε.Δ. που δημοσίευσε ο κόμβος την περασμένη εβδομάδα, ή αλλιώς, εμείς διαβάζουμε και οι άλλοι αντιγράφουν…

 

  ΔΕΔ 2725/2019 Αντίστροφη χρέωση ΦΠΑ – ΄Εφαρμογή άρθρου 14 του ΦΠΑ

Το μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει αριθμό
μητρώου ΦΠΑ (ΑΦΜ-ΦΠΑ). Συνεπώς παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται
προς ένα Δήμο (που σύμφωνα με το άρθρο 3 είναι μη υποκείμενος), ο οποίος
έχει λάβει ΑΦΜ-ΦΠΑ στην Ελλάδα (π.χ. για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικής
απόκτησης) θεωρείται ότι παρέχονται σε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο και
φορολογούνται στη χώρα μας σύμφωνα με το γενικό κανόνα Β2Β.
Επειδή, ακόμη και αν η προσφεύγουσα είχε εκ παραδρομής καταβάλλει ΦΠΑ
στη Μεγάλη Βρετανία, εφόσον ο τόπος παροχής της υπηρεσίας είναι η
Ελλάδα και υπόχρεος είναι ο λήπτης, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, η
προσφεύγουσα θα έπρεπε να αναζητήσει την επιστροφή του αχρεωστήτως
καταβληθέντος ΦΠΑ από τη Μεγάλη Βρετανία, ή από τον αντισυμβαλλόμενο.

  ΔΕΔ 1790/2019 Λογιστικές διαφορές – Δαπάνες αποσβέσεων – Δαπάνες καυσίμων με αποδείξεις στις οποίες δεν αναγράφονταν τα στοιχεία και ο ΑΦΜ
 

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, όπως προκύπτει από τις οικείες εκθέσεις
ελέγχου εισοδήματος και ΦΠΑ, ο προσφεύγων έλαβε και καταχώρησε στα τηρούμενα
βιβλία, μεταξύ άλλων, για το φορολογικό έτος 2014, τριάντα έξι (-36-) αποδείξεις
λιανικής πώλησης για δαπάνες καυσίμων, συνολικής καθαρής αξίας 1.373,17€ πλέον
ΦΠΑ 315,84€ και για το φορολογικό έτος 2015, εβδομήντα επτά (-77-) αποδείξεις
λιανικής πώλησης για δαπάνες καυσίμων, συνολικής καθαρής αξίας 2.650,74€ πλέον
ΦΠΑ 183,70€, στις οποίες δεν αναγράφονταν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία της
διεύθυνσης και της επωνυμίας ή ο αριθμός κυκλοφορίας του εφοδιαζόμενου με
καύσιμα οχήματος, με συνέπεια την αδυναμία συσχέτισης των υπό κρίση συναλλαγών
με τη δραστηριότητα του προσφεύγοντα και τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων
προκειμένου να διαπιστωθεί η παραγωγικότητά τους. Επομένως, ορθώς η ελεγκτική
αρχή απέρριψε τις ανωτέρω δαπάνες ως λογιστικές διαφορές, σύμφωνα με τις
διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013.

 

  Προσοχή είναι σημαντική!!!! –  ΔΕΔ 1942/2019 Ποσά προοριζόμενα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Αναλήψεις από ταμείο – Επιστροφή χρημάτων

Επειδή, στον Νόμο δεν τάσσεται πουθενά προθεσμία για πόσο διάστημα πρέπει να
παραμείνουν στον παραπάνω ειδικό λογαριασμό κατατεθειμένα τα καταβληθέντα
χρήματα της κάλυψης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ή των αυξήσεών του. Το είδος
του λογαριασμού – λογαριασμός καταθέσεων όψεως – διακρίνεται για την έλλειψη
δέσμευσης των κατατεθειμένων χρημάτων και την υποχρέωση της τράπεζας για άμεση
απόδοση των σε αυτήν κατατεθειμένων χρημάτων. Πρέπει έτσι να συναχθεί ότι επειδή
πρόκειται για καταβολές που από την στιγμή της κατάθεσής τους ανήκουν πλέον στην
περιουσία της εταιρίας, η οποία έχει κατά κανόνα αποκτήσει την νομική
προσωπικότητα, εναπόκειται στα όργανα της Διοίκησης να αποφασίσουν, βάσει των
επιχειρηματικών αναγκών και των συμφερόντων της, για πόσο χρονικό διάστημα τα
κεφάλαια αυτά θα παραμείνουν κατατεθειμένα ή εάν θα χρησιμοποιηθούν αμέσως (ΤΟ
ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, τόμος 2α σελ. 492-493).

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 6 του Ν. 2190/1920 «…οι καταθέσεις μετόχων
με προορισμό την μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιούνται
υποχρεωτικά με κατάθεση σε ειδικό λογαριασμό της εταιρίας που τηρείται σε
οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Με την επιφύλαξη
του άρθρου 10, η παράλειψη καταβολής σε λογαριασμό δεν επάγεται ακυρότητα, εάν
αποδεικνύεται ότι το σχετικό ποσό υπάρχει και ότι κατατέθηκε εκ των υστέρων σε
λογαριασμό της εταιρίας ή ότι δαπανήθηκε για τους σκοπούς της εταιρίας».

  ΔΕΔ 1901/2019 Κάλυψη δαπάνης με δάνειο από την αλλοδαπή που κατατέθηκε σε ημερομηνία μεταγενέστερη από την ημερομηνία δαπάνης
 

 
……Η σχετική συμφωνία ταμειακής
διευκόλυνσης (δανείου) φέρει ημερομηνία θεώρησης 12.02.2019, δη μεταγενέστερη
της πραγματοποιηθείσας δαπάνης αλλά και της υποβολής της δήλωσης φορολογίας
εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 στις 19.07.2018 και της συνακόλουθης κλήσης
της αρμόδιας φορολογικής αρχής για προσκόμιση των δικαιολογητικών στην Δ.Ο.Υ.
Κατόπιν των ανωτέρω ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας περί ύπαρξης δανείου, νομίμως
αποδεικνυόμενου με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, το οποίο καταρτίστηκε πριν την
πραγματοποίηση της δαπάνης απορρίπτεται ως αναπόδεικτος.


 

  ΔΕΔ 2621/2019 Rebate – Δεν προβλέπεται έκδοση πιστωτικού πριν την έκδοση της απόφασης Α. 1035/2019

Επειδή ως προς τις εν λόγω αποδόσεις λόγω περιορισμού των χρηματικών απαιτήσεων (rebates άρθρου 35 παρ.3 του ν.3918/2011) ως ανωτέρω αναφέρθηκε, που πραγματοποιήθηκαν σε προγενέστερη της Απόφασης 1035/2019,
περιόδου, δεν προβλέπεται από τις σχετικές φορολογικές διατάξεις η
διαδικασία έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων όπως στις περιπτώσεις claw
back. Για τις εν λόγω συναλλαγές εκδίδεται από τον αρμόδιο φορέα
βεβαίωση καταβολής του ποσού επιστροφής για φορολογική χρήση και σε κάθε
περίπτωση, σύμφωνα με την υφιστάμενη στην περίπτωση νομοθεσία, οι
συναλλαγές περιορισμού χρηματικής απαίτησης θεωρούνται παραγωγική δαπάνη
και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται
και δικαίωμα έκπτωσης στην φορολογία του ΦΠΑ, με την έκδοση των υπό
κρίση πιστωτικών τιμολογίων.

Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προβεί στην έκδοση πιστωτικού τιμολογίου για το Rebate του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 πριν από την έκδοση της εγκυκλίου Α.1035/2019 και καμία από αυτές δεν έχει δικαιωθεί από την Δ.Ε.Δ.

  ΔΕΔ 2518/2019 Απώλεια ΦΤΜ βιβλιαρίου συντήρησης. Διαπίστωση μετά τον θάνατο του υπόχρεου

Επειδή εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι, το επιβληθέν πρόστιμο εις βάρος του
αποβιώσαντα του με ΑΦΜ , ο οποίος απώλεσε την ταμειακή μηχανή και το
βιβλιάριο συντήρησης αυτής, έχει αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα, υπό την
έννοια ότι, ως διοικητική κύρωση αποσκοπεί στον εξαναγκασμό του υπόχρεου
προς συμμόρφωση προς τις φορολογικές εν γένει υποχρεώσεις του, ήτοι
αποτρέποντας τον από την τέλεση (μελλοντικών) φορολογικών παραβάσεων.
Επιπλέον, η επιβολή του δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ζημίας στο Δημόσιο
και συνεπώς, δεν έχει αποκαταστατικό χαρακτήρα, εφόσον μ’ αυτό δεν
επιδιώκεται η ικανοποίηση – έστω και μερικώς – της υποχρέωσης προς
πληρωμή των οικείων οφειλομένων φόρων. Ως εκ τούτου, στην κρινόμενη
περίπτωση, παύει ο σκοπός για την επιβολή προστίμου επί τυπικής –
διαδικαστικής παράβασης, καθόσον, το εν λόγω πρόστιμο, έχοντας αυστηρά
προσωπικό και αποκλειστικά κυρωτικό χαρακτήρα αποσβήνεται με τον θάνατο
του υπόχρεου.

 

 

 

Το ξέρατε ότι:   Η ποσότητα των αστικών αποβλήτων που παράγονται ανά άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2017 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 486 kg. Το ποσοστό αυτό παραμένει αμετάβλητο από το 2016 και είναι 7% χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 525 κιλών ανά άτομο το 2002.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που δημιούργησαν τα περισσότερα αστικά απόβλητα ανά άτομο το 2017 ήταν η Δανία (781 kg ανά άτομο), ακολουθούμενη από την Κύπρο (εκτιμώμενη σε 637 kg ανά άτομο) και τη Γερμανία (εκτιμώμενη σε 633 kg ανά άτομο). Στην Ελλάδα τα απόβλητα που αναλογούν ανά άτομο είναι 504kg.

 ⥢⥤

 

 Λοιπές φορολογικές και άλλες σημαντικές αποφάσεις   


Προκειμένου για την ομαλή λειτουργία των μικρών αποσταγματοποιών
(διήμερων) εξαιρετικά και μόνο, για την τρέχουσα αποστακτική περίοδο,
δύναται να χορηγηθεί άδεια απόσταξης στεμφύλων στους αμπελοκαλλιεργητές
οινοποιήσιμων αλλά μη επιλέξιμων προς οινοποίηση σταφυλιών, τα οποία,
σύμφωνα με τις σχετικές βεβαιώσεις των οικείων Διευθύνσεων Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και την υποβαλλόμενη από αυτούς
δήλωση συγκομιδής οδηγήθηκαν από τους εν λόγω σε λοιπούς κατά νόμο
προορισμούς.Ευνόητο είναι, ότι κατά τα λοιπά θα πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις του ν.2969/2001 καθώς και οι εγκύκλιοι διαταγές που έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου αυτού.

Η απόφαση :Ε.2185/2019 Παροχή οδηγιών για τη χορήγηση αδειών απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών



ΔΤΔ Γ 1144700 ΕΞ 2019 Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών (επανεξαγωγών) – φαρμακευτικά προϊόντα


Δ2β/Γ.Π.οικ.73854/2019 Πληροφορίες για την πληρωμή των ηλεκτρονικών παραβόλων του Ν. 4419/2016 για την κοινοποίηση των προϊόντων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων και την αξιολόγηση του τεχνικού φακέλου για τα νέα προϊόντα καπνού


21-10-2019 Έγγραφα με ψηφιακή υπογραφή στις ΔΟΥ
 

 Σχετικά με την υποχρέωση ή μη των Δ.Ο.Υ. να κάνουν αποδεκτά έγγραφα
πολιτών, που φέρουν την ψηφιακή υπογραφή αυτών, η Διεύθυνση Οργάνωσης
της Γενικής Δ/νσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης απέστειλε προς τη
Δ.ΗΛΕ.Δ. το έγγραφο Δ. ΟΡΓ. Δ 1143392 ΕΞ 2019 στο οποίο αναφέρει ορισμένες διευκρινίσεις.

Η απόφαση : Δ. ΟΡΓ. Δ 1143392 ΕΞ 2019 Περί της υποχρέωσης ή μη των Δ.Ο.Υ. να κάνουν αποδεκτά έγγραφα πολιτών, που φέρουν την ψηφιακή υπογραφή αυτών

 

Μερικές ακόμα…

83/12/2019 Καθορισμός ημερομηνιών έναρξης της ανάρτησης, των στοιχείων κτηματογράφησης για ακίνητα των περιοχών στους προκαποδιστριακούς Δήμους Ευρωστίνης (πρώην κοινότητες Δερβενίου, Ευρωστίνη-Ροζενών, Χελυδορέου, Λυγιάς, Στομίου, Σαρανταπήχου) και Ξυλοκάστρου και στις Κοινότητες Γελιανιτίκων, Καμαρίου, Καρυάς, Κάτω Λουτρού, Λυκοποριάς, Μελισσίου, Πιτσών και Συκέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έκδοση απόφασης περί καθορισμού της ημερομηνίας μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος για την ανωτέρω υπό κτηματογράφηση περιοχή (κωδικός σύμβασης ΚΤ1-08) (άρθρα 2 παρ. 8β και 6 παρ. 5 του ν.2308/1995, όπως ισχύει)

83/7/26-9-2019 Παράταση των προθεσμιών για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και για την κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος, για τις περιοχές της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στον προκαποδιστριακό Δήμο Αιγίνης και στις Κοινότητες Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» και κωδικό ΚΤ1-01

84/9/2019 Περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης- Καταχώριση των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία – Ορισμός της ημερομηνίας για την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην Περιφερειακή Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Νομός Αττικής) και ειδικότερα: α) στο Δήμο Βουλιαγμένης, νυν Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και β) στο Δήμο Βούλας, νυν Δημοτική Ενότητα Βούλας του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

 

Διάλειμμα

Οι νικήτριες φωτογραφίες στο διαγωνισμό σκύλος της χρονιάς 2019Στα πλαίσια του διαγωνισμού φωτογραφίας Dog of the Year 2019, αποκαλύφθηκαν μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες με πρωταγωνιστές τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά κι έλαβε σχεδόν 7.000 συμμετοχές από πάνω από 70 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

 ⥢⥤

 

Το ξέρετε ότι :   Η αγγλική είναι, μακράν, η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα που πρέπει να μελετηθεί στην ΕΕ. Σχεδόν 98% των μαθητών έμαθαν τα αγγλικά στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2017. Τα αγγλικά ακολούθησαν τα γαλλικά (33,4%), τα γερμανικά (23,3%) και τα ισπανικά (16,9%). Εντούτοις, σε ορισμένα κράτη μέλη μελετήθηκαν επίσης ξένες γλώσσες εκτός από την αγγλική. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 50% μελέτησε τα γαλλικά στην κατώτερη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Τα Γερμανικά μελετήθηκαν από περισσότερους από τους μισούς μαθητές στη Δανία και την Πολωνία, ενώ τα ισπανικά πήραν λίγο περισσότερους από τους μισούς μαθητές σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης στη Γαλλία.

Σε όλα τα κράτη μέλη, σχεδόν όλοι οι μαθητές της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έμαθαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Ρίξτε μια ματιά στα πολύχρωμα και εύκολα κατανοητά μας ενημερωτικά φυλλάδια στη σελίδα «Θέματα στο προσκήνιο» για να ανακαλύψετε τη γλώσσα ξένων γλωσσών

 

 Εργατικά – Ασφαλιστικά

 

  Στο στόχαστρο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ εταιρείες οδικής βοήθειας, ΙΕΚ και εταιρείες εστίασης

  Γ. Βρούτσης: «Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις, υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες των ασφαλιστικών ταμείων προς συνταξιούχους και ασφαλισμένους»
  Ν. Μηταράκης στο OPEN για ενδεχόμενα λάθη στα εκκαθαριστικά: Το τελικό ποσό των συντάξεων που καταβάλλεται είναι το σωστό

Παράταση του προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στην Υγεία για 12 μήνες – Εγκρίθηκε η πίστωση

  Δ.ΑΣΦ. 535/1262030/2019 Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2874/2000

 

 Μετά την ισχύ των διατάξεων του Ν. 4387/2016,
και δεδομένων των αλλαγών που έχουν επέλθει – μεταξύ άλλων – στα όρια
ηλικίας που απαιτούνται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
πλήρους σύνταξης, με το Γενικό Έγγραφο Δ.ΑΣΦ. 535/1262030/2019 του ΕΦΚΑ
παρέχονται οδηγίες σχετικά με την ισχύ των διατάξεων του Ν. 2874/2000 και τις ηλικιακές προϋποθέσεις των προσώπων που επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις αυτές.

Φ.80000/41811/1472/2019 Παρέχονται οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 20 του ν.4387/2016 σε περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης

Κρίσιμο στοιχείο προκειμένου για την υπαγωγή ή μη του απασχολούμενου συνταξιούχου στις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016
αποτελεί η υποχρέωση ή μη υπαγωγής του στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση
την αναληφθείσα εργασία/ιδιότητα/δραστηριότητα και σύμφωνα με τις
σχετικές διατάξεις. Συνηγορούν δε προς τούτο, οι προβλέψεις της παρ. 6
του ίδιου άρθρου που εφαρμόζονται ακόμη και στις εξαιρέσεις των προσώπων
της παρ. 3 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου.Σύμφωνα με τις γενικές
αρχές του ασφαλιστικού δικαίου η ασφάλιση πηγάζει ως υποχρέωση από την
απασχόληση, χωρίς να υφίσταται διάκριση μεταξύ πλήρους και ευκαιριακής
απασχόλησης. Έτσι, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν
εργασία/ιδιότητα/δραστηριότητα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του
ΕΦΚΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης (ωράριο, αποδοχές,
κ.λ.π.), ενώ είναι δυνατή η εξαίρεσή τους από την υπαγωγή στην ασφάλιση
μόνο εφόσον τούτο ρητά προβλέπεται από σαφή διάταξη νόμου.Όσον
αφορά τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ-πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι απασχολούνται ως
εκπαιδευτικοί στις Δημόσιες Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να
καλύψουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες της Δημόσιας Ναυτικής
Εκπαίδευσης, εφόσον υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για την
δραστηριότητά τους αυτή, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου
20 του ν.4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή, κ.λ.π..

 ⥢⥤

 

 Λοιπές ειδήσεις

⧫  Brexit: Συμφωνία επί της αρχής για παράταση
Τραπεζικές χρεώσεις: Δεσμεύθηκαν οι εκπρόσωποι να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ
Α.
Βεσυρόπουλος: Αύξηση του ποσοστού των δαπανών που πρέπει να πληρώνονται
με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων – Το «αφορολόγητο» δεν πρόκειται να
μειωθεί

Τυχερά παίγνια μέσω διαδικτύου – Χ. Σταϊκούρας: «Δεν αλλάζει η φορολογία των παιγνίων επί των ακαθάριστων εσόδων»
Χ.
Σταϊκούρας: «Κατά μέσο όρο 20% μειώνεται η συνολική φορολογική
επιβάρυνση για εισοδήματα έως 8.500 ευρώ με τις νέες κλίμακες» – Νέο
πλαίσιο για τις παροχές σε είδος στο φορολογικό νομοσχέδιο

⧫ Θ.
Σκυλακάκης: «Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί από την επιβολή
ενιαίου ποσοστού 30% για το εισόδημα που καταναλώνεται με ηλεκτρονικές
πληρωμές»

Ηλεκτρονική διασύνδεση Δημοσίου: Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας η βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων
Α.
Γεωργιάδης: Αυτοματοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού. Θα
γίνεται χωρίς κανένα χαρτί και θα αφορά εκτός από τα φυσικά και τα
νομικά πρόσωπα
 

 ⥢⥤

 

Το ξέρατε ότι :

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), πάνω από το ένα τρίτο (35,3%) των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών εξακολουθούσαν να ζουν με τους γονείς τους το 2017, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο (21,7%) των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Κατά μέσο όρο, περίπου ένας νεαρός ενήλικας σε τέσσερις (28,5%) εξακολουθεί να ζει στο γονικό σπίτι.

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των νέων ηλικίας 25 έως 34 ετών που ζούσαν με τους γονείς τους κυμάνθηκε από λιγότερο από το 10% στη Δανία (3,2%), τη Φινλανδία (4,7%) και τη Σουηδία (6,0%), στην Κροατία (59,7%), στη Σλοβακία (57,0%) και στην Ελλάδα (56,3%).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι νέοι εγκαταλείπουν το γονικό νοικοκυριό στην ηλικία των 26 ετών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η ηλικία αυτή διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών.
Το 2017 οι νέοι εγκατέλειψαν νωρίτερα το πατρικό τους στα τρία βόρεια κράτη μέλη – τη Σουηδία (18,5 ετών), τη Δανία (21,1 έτη) και τη Φινλανδία (22,0 έτη), καθώς και στο Λουξεμβούργο (20,1 έτη). Οι νέοι είχαν επίσης την τάση να εγκαταλείπουν το σπίτι τους πριν από την ηλικία των 25 ετών στην Εσθονία (22,2 έτη), στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες (23,7 έτη) καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο (24,7 έτη).

Στην Κροατία, τη Σλοβακία, τη Μάλτα και την Ιταλία, οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους γύρω στις 30

Στο αντίθετο τέλος της κλίμακας, οι νέοι ενήλικες στην Κροατία και τη Σλοβακία παρέμειναν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πατρικό τους. Έφυγαν από το σπίτι σε μια μέση ηλικία 31,8 και 30,9 αντίστοιχα. Οι νέοι ενήλικες στη Μάλτα (30,7 ετών), στην Ιταλία (30,1 έτη), στη Βουλγαρία (29,6 ετών), στην Ισπανία (29,5 έτη), στην Ελλάδα (29,3 έτη) και στην Πορτογαλία (28,9 έτη) παρέμειναν με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτιμώμενη μέση ηλικία των νέων που εγκαταλείπουν τα νοικοκυριά, 2018

Οι άνδρες μένουν περισσότερο στο σπίτι από ότι οι γυναίκες

Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, οι νέες γυναίκες τείνουν να εγκαταλείπουν το οικογενειακό νοικοκυριό νωρίτερα από τους άνδρες. Η εξαίρεση ήταν η Σουηδία (18,5 έτη για τις γυναίκες, έναντι 18,4 για τους άνδρες). Οι υψηλότερες διαφορές μεταξύ των φύλων καταγράφηκαν στη Ρουμανία (25,6 έτη για τις γυναίκες, έναντι 30,5 για τους άνδρες), τη Βουλγαρία (27,5 έναντι 31,7), την Κροατία (30,0 έναντι 33,6), την Ελλάδα (28,0 έναντι 30,6), την Ουγγαρία έναντι 28,3), Πολωνίας (26,3 έναντι 28,8), Σλοβακίας (29,7 έναντι 32,1) και Λιθουανίας (24,5 έναντι 26,9).

 

 

 ⥢⥤

 

 Αποφάσεις δικαστηρίων

Άρειος Πάγος 831/2019 Επιχειρησιακή συνήθεια – Αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών – Όροι ΣΣΕΣτΕ 1889/2019 Κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές συντάξεις – Αναλογιστική μελέτη στις επικουρικές συντάξεις

ΣτΕ 1892/2019 Επανυπολογισμός συντάξεων – Κρατική χρηματοδότηση – Αναλογιστική μελέτη

→ ΣτΕ 1890/2019 Επανυπολογισμός
επικουρικών συντάξεων – Κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές
συντάξεις – Αναλογιστική μελέτη στις επικουρικές συντάξεις – Καθορισμός
ορίου επικουρικών συντάξεων σε σχέση με την κύρια σύνταξη

→ ΣτΕ 1891/2019 Επανυπολογισμός
κύριων συντάξεων – Κρατική χρηματοδότηση κύριων συντάξεων –
Αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ – Μελέτη για την
τεκμηρίωση της επάρκειας των παροχών – Ποσοστά αναπλήρωσης κύριας
συντάξεως

→  Υπόθεση C-189/18 Δικαίωμα
έκπτωσης ΦΠΑ – Άρνηση – Απάτη – Διεξαγωγή αποδείξεων – Αρχή του
σεβασμού των δικαιωμάτων άμυνας – Δικαίωμα ακροάσεως – Πρόσβαση στον
φάκελο – Άρθρο 47 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής
Ένωσης – Αποτελεσματικός δικαστικός έλεγχος – Αρχή της ισότητας των
όπλων – Αρχή της εκατέρωθεν ακροάσεως – Ρύθμιση ή πρακτική κράτους
μέλους βάσει της οποίας, κατά την επαλήθευση του ασκούμενου από
υποκείμενο στον φόρο δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ, η Φορολογική Διοίκηση
δεσμεύεται από τις πραγματικές διαπιστώσεις της και τους νομικούς
χαρακτηρισμούς στους οποίους η ίδια προέβη στο πλαίσιο συναφών
διοικητικών διαδικασιών στις οποίες δεν έλαβε μέρος ο ως άνω υποκείμενος
στον φόρο
Άρειος Πάγος 838/2019 Τα
προαιρετικώς καταβαλλόμενα στον εργαζόμενο από τους πελάτες του εργοδότη
φιλοδωρήματα, έναντι της παρεχόμενης σ` αυτούς εξυπηρέτησης, αποτελούν
μέρος του μισθού μόνον όταν, βάσει ρητής ή σιωπηρής συμφωνίας μεταξύ
εργοδότη και εργαζομένου, ο πρώτος παρέχει στο δεύτερο τη δυνατότητα να
λαμβάνει τα φιλοδωρήματα και αυτά εισπράττονται τακτικά, έτσι ώστε να
επαυξάνουν τις αποδοχές του

Yπόθεση C-692/17 Απαλλαγές
– Άρθρο 135, παράγραφος 1, στοιχεία β’ και δ’ – Πράξεις σχετικά με τη
χορήγηση και τη διαπραγμάτευση πιστώσεων καθώς και με τη διαχείριση
πιστώσεων – Πράξεις οι οποίες αφορούν απαιτήσεις, με εξαίρεση την
είσπραξη απαιτήσεων – Εκχώρηση σε τρίτο, εξ επαχθούς αιτίας, του
δικαιώματος που αφορά την υπεισέλευση σε δικονομική θέση στο πλαίσιο
διαδικασίας αναγκαστικής εκτελέσεως για την είσπραξη απαιτήσεως η οποία
αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση

Yπόθεση C-35/19 Ελεύθερη
κυκλοφορία των εργαζομένων – Ίση μεταχείριση – Φόρος εισοδήματος –
Εθνική νομοθεσία – Φορολογική απαλλαγή των επιδομάτων που χορηγούνται σε
πρόσωπα με αναπηρία – Επιδόματα που ελήφθησαν σε άλλο κράτος μέλος –
Αποκλείονται – Διαφορετική μεταχείριση

Άρειος Πάγος 491/2019 Aποζημίωση απόλυσης του μισθωτού που αμείβεται με μισθό και ποσοστά επί πωλήσεων

Άρειος Πάγος 722/2019 Σύμβαση
εργασίας καταρτισθείσα μεταξύ δημοτικής επιχειρήσεως και εργαζομένου
κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του Α.Σ.Ε.Π. είναι άκυρη, οπότε η άρνηση
της δημοτικής επιχειρήσεως να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του εργαζομένου,
δεν καθιστά αυτήν υπερήμερη

 ⥢⥤

Φορολογικές Υποχρεώσεις εβδομάδος

Καλή συνέχεια…..

Πηγή: Taxheaven