Ενημερωτικός Κόμβος

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την αναγγελία του προσωπικού οικοδομοτεχνικών έργων στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την  υποχρέωση αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου. Η απόφαση ισχύει από 1.12.2019

Αναλυτικά:

Υπενθυμίζουμε τα αναφερόμενα στην απόφαση που είναι ήδη γνωστά με το Δελτίο τύπου του Υπ. Εργασίας:

Η Αναγγελία περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
I. Πλήρη στοιχεία του Έργου:
II. Στοιχεία του Υπόχρεου Αναγγελίας
III. Στοιχεία του Απασχολούμενου Προσωπικού στο Έργο

4. Για κάθε υπόχρεο Αναγγελίας και για κάθε έργο, πριν την έναρξη των εργασιών, υφίσταται αυτοτελής υποχρέωση Αναγγελίας και τήρησης αντιγράφου του εντύπου αυτής στον τόπο εκτέλεσης του έργου.

5. Για προγραμματισμένες οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, διάρκειας πέραν της μίας ημέρας, η κατά την προηγούμενη παράγραφο υποχρέωση δύναται να εκπληρούται, από τον υπόχρεο Αναγγελίας της παρ. 1ii. του παρόντος άρθρου, άπαξ για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του προσωπικού στο έργο ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη των εργασιών του απασχολούμενου προσωπικού.

6. Σε περίπτωση αλλαγών ή τροποποιήσεων που αφορούν στο απασχολούμενο προσωπικό, ο υπόχρεος Αναγγελίας υποχρεούται να τροποποιεί την Αναγγελία ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της μεταβολής ή της τροποποίησης και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από το απασχολούμενο προσωπικό, αναγράφοντας στο πεδίο των παρατηρήσεων το λόγο της αλλαγής ή της τροποποίησης.

7. Εάν ο υπόχρεος Αναγγελίας απασχολεί το ίδιο προσωπικό σε περισσότερα του ενός Έργα την ίδια ημέρα, υφίσταται υποχρέωση Αναγγελίας αυτού για κάθε έργο χωριστά.

8. Οι απασχολούμενοι στην κοπή, τέντωμα, μέτρημα, γύρισμα κ.α. του σιδηρού οπλισμού για την κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος του έργου, εφόσον δεν είναι μόνιμο προσωπικό οικονομικής μονάδας (μάντρας), αλλά παρέχουν εξαρτημένη εργασία στον υπόχρεο Αναγγελίας της παρ. 1ii. του παρόντος άρθρου, καταχωρίζονται από αυτόν στην Αναγγελία, έστω κι αν απασχολούνται για τις εργασίες αυτές σε χώρους εκτός του έργου. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω απασχολούμενοι αποτελούν μόνιμο προσωπικό οικονομικής μονάδας (μάντρας) και απασχολούνται στο έργο, εφαρμογή έχει η παράγραφος 8 του άρθρου 16 του ν. 2874/2000 (Α΄286), όπως ισχύει.

9. Για τους απασχολούμενους σε μη οικοδομικές εργασίες στο έργο (όπως ηλεκτρολογικές, υδραυλικές κ.α.), εφόσον αυτοί είναι μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων από τις οποίες και ασφαλίζονται, εφαρμογή έχει η παράγραφος 8 του άρθρου 16 του ν. 2874/2000 (Α΄286), όπως ισχύει.

10. Η εφαρμογή της παρούσης σε ό,τι αφορά την ευθύνη του υπόχρεου Αναγγελίας, καθώς και την τήρηση και επίδειξη αντιγράφου του έντυπου αυτής, ανατίθεται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

11. Από την ισχύ της παρούσας, δεν απαιτείται υποβολή Πίνακα Ωρών Εργασίας Προσωπικού από τους υπόχρεους εργοδότες της παρ. 1ii. του παρόντος άρθρου.

Εξαιρέσεις και Διαδικασία Παρακολούθησης Απασχόλησης

1. Από την εφαρμογή του άρθρου 1 της παρούσας εξαιρούνται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, τα έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

2. α) Για τις ανωτέρω περιπτώσεις τηρείται «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου. β) Οι υπόχρεοι τήρησης του
«Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» υποχρεούνται να αναγγέλλουν στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» το απασχολούμενο μηνιαίως προσωπικό μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης.

3. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου νοούνται: α) Ως οικοδομικές εργασίες και τεχνικά έργα: Κάθε οικοδομική ή άλλη εργοταξιακή κατασκευή ορισμένης χρονικής διάρκειας όπως εκσκαφή, ανέγερση, προσθήκη, μεταρρύθμιση, επισκευή ή κατεδάφιση κάθε φύσης
κτισμάτων κ.λπ.

β) Ως υπόχρεος, για την προμήθεια και τήρηση του εν λόγω Βιβλίου στον τόπο εκτέλεσης του έργου ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951, όπως ισχύει, είναι υπόχρεο:
i) για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, ii) για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Κυρώσεις

1. Η μη Αναγγελία των απασχολουμένων του άρθρου 1 της παρούσας συνιστά ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση και επιβάλλονται σε βάρος του υπόχρεου Αναγγελίας της παρ. 1ii. του άρθρου 1, οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 5 του ν. 4554/2018 (Α’130), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν. 4635/2019 (Α’167).

2. Σε κάθε υπόχρεο Αναγγελίας που δεν τηρεί στον τόπο εκτέλεσης του έργου ή δεν επιδεικνύει, για οποιονδήποτε λόγο, στα αρμόδια όργανα ελέγχου, οσάκις ζητείται, το αντίγραφο του εντύπου της ως άνω Αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης του προσωπικού, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), όπως ισχύει.
 

3. Σε κάθε υπόχρεο τήρησης του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» που δεν τηρεί τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 της παρούσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3996/2011, όπως ισχύει.
Έναρξη ΙσχύοςΗ ισχύς αυτής της απόφασης αρχίζει από 1 Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Πηγή: Taxheaven