Ενημερωτικός Κόμβος

Αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων: Το Συμβούλιο καθορίζει θέση για να ενισχυθεί η ενιαία αγορά

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα γενική προσέγγιση σχετικά με σχέδιο κανονισμού που αποσκοπεί στη βελτίωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των προϊόντων που κυκλοφορούν νομίμως σε άλλο κράτος μέλος.

Στόχος του παρόντος κανονισμού είναι να βελτιωθεί η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στην εσωτερική αγορά και, με τον τρόπο αυτό, να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που κυκλοφορούν νομίμως στην αγορά ενός κράτους μέλους μπορούν να πωλούνται σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, εφόσον είναι ασφαλή και σέβονται το δημόσιο συμφέρον.

Οφείλουμε ακόμη να ξεπεράσουμε ορισμένους τεχνητούς φραγμούς σε διαφόρους τομείς της εσωτερικής αγοράς. Πολλοί από αυτούς αποτελούν τη συνέπεια της εφαρμογής διαφορετικών κανόνων σε μη εναρμονισμένους τομείς ή την ανεπαρκή εφαρμογή των αρχών αμοιβαίας αναγνώρισης. Η σημερινή συμφωνία θα συμβάλει στο να προαχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά και συνεπώς στη διευκόλυνση της πρόσβασης των εταιριών μας στην αγορά, κάτι που τελικά θα είναι προς όφελος όλων των ευρωπαίων καταναλωτών.

κ. Emil Karanikolov, Υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν διασφαλίζει την αξιόπιστη εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης, καθώς η πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων τα οποία σε ένα κράτος μέλος θεωρούνται ασφαλή και σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον μπορεί να απαγορευθεί ή να περιοριστεί σε άλλο κράτος μέλος. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητες δαπάνες και καθυστερήσεις, επειδή πρέπει να προσαρμόσουν τα εμπορεύματά τους στις διάφορες απαιτήσεις των εθνικών αγορών.

Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσαρμοσθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μειωθούν οι διαφορές στην ερμηνεία και την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης από τις εθνικές αρχές και να αρθούν τα εμπόδια για την επίτευξη πραγματικά ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Εφαρμογή της αμοιβαίας αναγνώρισης

Η ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης καθορίζει κοινές απαιτήσεις για τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στην περίπτωση των παιχνιδιών, των καλλυντικών προϊόντων ή των ειδών πυροτεχνίας.

Υπάρχει ωστόσο ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων όπως τα υφάσματα, τα υποδήματα, τα προϊόντα παιδικής φροντίδας, τα κοσμήματα, τα επιτραπέζια σκεύη ή έπιπλα, τα οποία δεν υπόκεινται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας εναρμόνισης της ΕΕ ή καλύπτονται μόνον εν μέρει από αυτήν. Ο νέος κανονισμός θα καλύπτει τα προϊόντα αυτά.

Όταν δεν υπάρχουν κοινοί ενωσιακοί κανόνες ή όταν τα εμπορεύματα καλύπτονται μόνο εν μέρει από αυτούς, τα κράτη μέλη παραμένουν ελεύθερα να θεσπίζουν οικείους εθνικούς τεχνικούς κανόνες που να καθορίζουν απαιτήσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν τα εν λόγω εμπορεύματα. Οι απαιτήσεις αυτές μπορεί να αφορούν για παράδειγμα την ονομασία, τη μορφή, το μέγεθος, το βάρος, τη σύνθεση, την επισήμανση, τη συσκευασία κτλ.

Βελτίωση του τρέχοντος πλαισίου

Σε σύγκριση με το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο, προτείνονται ορισμένες βελτιώσεις στη εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • η αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της αμοιβαίας αναγνώρισης. Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και τις εθνικές αρχές όσον αφορά το πότε μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης·
  • η καθιέρωση υπεύθυνης δήλωσης («αυτοδήλωσης») για να αποδεικνύεται πιο εύκολα το γεγονός ότι τα εμπορεύματα κυκλοφορούν ήδη νομίμως σε κράτος μέλος. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς να επωφελούνται από τη χρήση της εν λόγω δήλωσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εν λόγω εμπορευμάτων·
  • η θέσπιση διαδικασίας για την επίλυση προβλημάτων, ώστε να παρέχονται πρακτικές λύσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις όσον αφορά το κατά πόσον είναι συμβατή με την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης μια διοικητική απόφαση που αρνείται ή περιορίζει την πρόσβαση στην αγορά. Η χρήση του εν λόγω μη δικαστικού μηχανισμού θα καταστήσει ευκολότερη την εφαρμογή της αρχής από τις επιχειρήσεις και τις εθνικές αρχές·
  • η καθιέρωση αποτελεσματικής διοικητικής συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών αρχών, η οποία θα διευκολύνει την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Τα επόμενα στάδια

Η γενική προσέγγιση δίνει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα να αναλάβει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) όταν αυτό καθορίσει τη θέση του.

Η ψηφοφορία της επιτροπής εσωτερικής αγοράς του ΕΚ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την καλοκαιρινή παύση.

Ιστορικό

Η Επιτροπή υπέβαλε την αρχική πρόταση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ως μέρος της Δέσμης νομοθετικών μέτρων για τα εμπορεύματα, η οποία περιλαμβάνει επίσης πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών σχετικά με τη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης για τα προϊόντα και την επιβολή της.

Το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται στον κανονισμό 764/2008, ο οποίος εγκρίθηκε τον Ιούλιο 2008 προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης. Από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2004 και του 2016 προέκυψε ότι η αρχή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Στα συμπεράσματα του για την πολιτική ενιαίας αγοράς του Φεβρουαρίου 2015, το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Πηγή: Taxheaven