Ενημερωτικός Κόμβος

Η «διαρροή» των φορολογικών εντύπων στο διαδίκτυο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους

Όλοι θυμόμαστε ότι πριν από πολλά χρόνια φιλοξενούνταν σε αρκετά κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων κατ΄ αποκλειστικότητα τα νέα φορολογικά έντυπα πριν αυτά κυκλοφορήσουν επισήμως. Εκείνες τις μέρες, όπως ήταν φυσικό αυξάνονταν κατακόρυφα και οι πωλήσεις των εν λόγω εφημερίδων εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για τέτοια ζητήματα. Το ίδιο συνέβαινε με σημαντικές εγκυκλίους (για φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα) το περιεχόμενο των οποίων διέρρεε σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο προτού αυτές δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα.

Αυτό ίσχυε διαχρονικά χωρίς να ιδρώνει το αυτί των ιθυνόντων που δεν έκαναν τίποτε για να πατάξουν το φαινόμενο αυτό και να πάψουν αυτές τις διαρροές. Μήπως όμως επρόκειτο για εκούσιες διαρροές που δημιουργούσαν με τον τρόπο αυτό μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ αυτών που διέρρεαν τις πληροφορίες και εκείνων που έκαναν χρήση αυτών των αποκλειστικών πληροφοριών; Μήπως η παροχή αυτών των πληροφοριών γίνονταν με αντάλλαγμα κάποιο «μασάζ» για συγκεκριμένα πρόσωπα μέσω των σχετικών διαύλων επικοινωνίας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα επ΄ αυτού, παρά μόνο να εικάσει. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα διαρρέουν στο διαδίκτυο πριν την επίσημη κυκλοφορία τους διάφορα φορολογικά έντυπα (π.χ. το έντυπο Ε1) ή στατιστικά στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος. Έτσι, βλέπουμε να φιγουράρουν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες ή σε διάφορες ιστοσελίδες, φορολογικά έντυπα προτού δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο τύπος και το περιεχόμενό τους και μάλιστα με λεπτομέρειες αναφορικά με ορισμένα σημεία που χρήζουν προσοχής κατά τη συμπλήρωσή τους. Στη συνέχεια το διαδίκτυο βρίθει από ανάλογα δημοσιεύματα και αναρτήσεις που αναπαράγονται διαρκώς. Επίσης, διαρρέουν στατιστικά στοιχεία με σημαντικές πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν αναρτηθεί στις αντίστοιχες επίσημες ιστοσελίδες του κρατικού μηχανισμού δημιουργώντας εύλογες απορίες αναφορικά με την πηγή των διαρροών αυτών.Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αποκλειστικότητα μιας είδησης που θα βγει μέσα από πραγματικό ρεπορτάζ και στην «είδηση» που βασίζεται σε διαρροή εντύπων, στατιστικών, κ.λπ. προτού αυτά δημοσιευθούν επίσημα. Από κει και πέρα η διαρροή για παράδειγμα των φορολογικών εντύπων και η κυκλοφορία τους σε διάφορα χέρια έχει και άλλες διαστάσεις. Η πρώιμη-ανεπίσημη εμφάνιση και η εκμετάλλευσή τους από ορισμένα άτομα δημιουργεί ουσιαστικά πολίτες δύο «ταχυτήτων». Επίσης, μεταφράζεται κατά έναν τρόπο και σε χρήμα, αφού κάποιοι εν προκειμένω θα ετοιμάσουν πιο γρήγορα διάφορα συγγράμματα για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων —εν αντιθέσει με άλλους που πρέπει να περιμένουν την επίσημη κυκλοφορία τους για να ενημερωθούν— ή κάποιοι άλλοι θα πουλήσουν περισσότερα φύλλα εφημερίδων ή θα δεχθούν πολλές επισκέψεις οι ιστοσελίδες τους και ούτω καθεξής Το γαϊτανάκι είναι μεγάλο. Άραγε, ποιοι ευθύνονται για τις όποιες διαρροές και γιατί δεν
αναζητούνται οι ευθύνες;  Προφανώς και στην ενημέρωση από επίσημες πηγές
προηγούνται οι πατρίκιοι και έπονται οι πληβείοι… Οι παραπάνω πρακτικές μπορεί να μη ξενίζουν ορισμένους και να φαίνονται «φυσιολογικές» μέσα στα πλαίσιο ανταλλαγής συμφερόντων μεταξύ των δύο μεγάλων εξουσιών του κράτους —στην Ελλάδα ζούμε — ωστόσο εδώ και περίπου ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αλλαγή που διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι πληροφορίες και τα έντυπα που εξακολουθούν να διαρρέουν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη μόνο στα χαρτιά, θα πρέπει να το αποδεικνύει και στην πράξη… Ελπίζουμε σύντομα ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. ο οποίος όπως φαίνεται είναι διατεθειμένος να φέρει μια νέα πνοή και να κάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογική Διοίκηση, να βάλει τέλος σε τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος.

Πηγή: Taxheaven