Ενημερωτικός Κόμβος

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η 3η «επανάσταση» στο λογιστικό επάγγελμα

Επιμέλεια:Κωνσταντίνος Ιωαν. ΝιφορόπουλοςΟρκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».

Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.


 

Άλλαξα «στέκι».

Παλιά σύχναζα  στο «Καφενείο των Λογιστών – Η Λογιστική Διαφορά ». Τώρα ανακάλυψα το « Café Bar  Λογιστών – Το e-bookkeeping».

Ήταν λογικό, η 3η «Επανάσταση» ( Μεταπολεμικά ) στο Λογιστικό Επάγγελμα , δεν μπορούσε να μας βρει στα ίδια στέκια…

·         [ 1948 – Η Πρώτη Απόπειρα  «Συγκέντρωσης» και αντιπαραβολής των Στοιχείων ] Κ.Β.Σ και οι πρώτες «Συγκεντρωτικές» ) [ (Ν.Δ.) 578/5.4.1948 «Περί τηρήσεως βιβλίων υπό των επιτηδευματιών» και τον Αναγκαστικό Νόμο (Α.Ν.) 810/29.9.1948 «Περί συγκεντρώσεως φορολογικών στοιχείων» ].

( Η «Αμερικάνικη Βοήθεια» , εν μέσω της γενικευμένης φοροδιαφυγής επιβάλλει, για πρώτη φορά την τήρηση λογιστικών βιβλίων και την συγκέντρωση στοιχείων. Ζωηρές διαμαρτυρίες εκ μέρους των «Καταστηματαρχών». Είναι η πρώτη φορά που το Λογιστικό επάγγελμα λαμβάνεται ( ας πούμε ) σοβαρά υπόψη )

·         [1992 – Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Παρακολούθηση ] Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές & Ταμειακές Μηχανές – Φ.Π.Α. ( Π.Δ 186/1992 Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων).

( Η μαζική πια χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & λογιστικών μηχανογραφικών προγραμμάτων και η εισαγωγή του Φ.Π.Α (1987), δημιουργούν μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του Λογιστικού Επαγγέλματος )

·         [ 2019 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός ] Ηλεκτρονικά Βιβλία – Ηλεκτρονική Διασύνδεση [ myDATA (my Digital Accounting & Tax Application) ]

Οι τεχνολογικές δυνατότητες σε συνδυασμό με την σημαντικού ύψους φοροδιαφυγή, επιβάλλουν την ανάγκη «άμεσου» ελέγχου των συναλλαγών.  Η «Επανάσταση » αυτή έχει αρχίσει, εδώ και κάποια χρόνια πριν, με πληθώρα «ασυνάρτητων» μεταξύ τους «Πλατφορμών» και με «εκτελεστές» τους Λογιστές. Μάλλον τώρα αρχίζει η «διασύνδεση» των πλατοφορμών ………

                                                                                                                             

Διάβασα, άκουσα, συζήτησα και «Σουμάρω» τα εξής:

1)      Τι είναι τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία»

Στην παρούσα φάση, δεν είναι τίποτα άλλο από την «τεχνολογική αναβάθμιση» των «Συγκεντρωτικών Καταστάσεων» και όχι «Βιβλία».

Είναι δηλαδή ένα «απλογραφικό σύστημα», παρακολούθησης και ελέγχου, ενός υποσυνόλου των «λογιστικών γεγονότων» και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καταργήσει την Ανάγκη παρακολούθησης των «λογιστικών γεγονότων», των Επιχειρήσεων που τηρούν Διπλογραφικά ( τουλάχιστον) Βιβλία. 

Επειδή προσθέτουμε τις «Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων-Εξόδων ( σε μηνιαία ή ετήσια βάση) », δεν σημαίνει ότι έχουμε και «Βιβλία».

Αν το «myDATA» θα εξελιχθεί σε κάτι ολοκληρωμένο, σίγουρα αυτό απαιτεί χρόνο και κόπο.

 

 

2)      Προσδοκόμενα Οφέλη [ Σχολιάζω τα γραφόμενα στην παρουσίαση της ΑΑΔΕ (   Αρχείο pdf ) ]

  • Αυτοματοποίηση, τυποποίηση, εκσυγχρονισμός και απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων των οικονομικών δεδομένων των Επιχειρήσεων [ Δείτε το προηγούμενο σημείο (1) ]
  • Μείωση του διαχειριστικού κόστους των ΕπιχειρήσεωνΔεν μπορεί να μειωθεί το κόστος όταν μια επιχείρηση, ενημερώνει δύο αρχεία το «κλασσικό λογιστικό σύστημα παρακολούθησης» και το νέο αρχείο των «Ηλεκτρονικών Βιβλίων».[ Δείτε αναλυτικά κατωτέρω τις Προτάσεις του «Δικτύου» : «Το μέτρο των ηλεκτρονικών βιβλίων έρχεται να προστεθεί στην ατέλειωτη σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών που έχει θεσπίσει και επιβάλλει τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο στον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών.» και τις θέσεις της «ΣΥΝΑΡΟΕΕ» :   «Πρέπει  να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία δείχνει ότι θα υλοποιηθεί ένα άκαμπτο και δαιδαλώδες μηχανογραφικό σύστημα που θα δυσχεράνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των λογιστών.» ]
  • Αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προσυμπλήρωση(περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογίας Εισοδήματος κλπ),Η «προ-συμπλήρωση » είναι εφικτή και αυτό κάτω από προϋποθέσεις μόνο στην δήλωση Φ.Π.Α και Φ.Μ.Υ. Σίγουρα όχι στην Φορολογία Εισοδήματος.Και στα «Ειδικά Καθεστώτα Φ.Π.Α» (Γραφεία Ταξιδίων, κ.λπ ), δεν φαίνεται εφικτή η προσυμπλήρωση )[Θέσεις της «ΣΥΝΑΡΟΕΕ» : «Είναι πρακτικά δυνατόν να συμπληρωθεί ένα τόσο σύνθετο έντυπο όπως το Ε3 που περιέχει εκατοντάδες υποκωδικούς ανά κλάδο δραστηριότητας στους πίνακες Ζ1 εσόδων, Ζ2 εξόδων, Ζ3 πληροφοριακών δεδομένων κ.λπ. με απόλυτη συμφωνία αναλυτικών λογιστικών εγγραφών με τα ηλεκτρονικά βιβλία; Πόση λογιστική και μηχανογραφική δουλειά θα απαιτείται για κάτι τέτοιο; »]
  • Κατάργηση Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών –Προμηθευτών[ Ναι, αφού τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία», είναι η αντικατάσταση των «Συγκεντρωτικών Καταστάσεων» ].
  • Βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου[ Για τον Φ.Π.Α ναι, γιατί υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου, για τον Φόρο Εισοδήματος, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια αλλαγή, στις δυνατότητες ]
  •  Απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος –ΦΠΑ για τις συνεπείς Επιχειρήσεις[ Για τον Φ.Π.Α ναι, γιατί υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου, για τον Φόρο Εισοδήματος, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια αλλαγή ]

Ουσιαστικά το κυριότερο όφελος, στην παρούσα φάση, θα είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής στον Φ.Π.Α. και αυτό βέβαια υπό προϋποθέσεις.

 

3)      Χρόνος έναρξης της Εφαρμογής

  • « Όταν το αναθέτεις στους Λογιστές το θεωρείς απλό, εύκολο και γρήγορο» ( Ατάκα που άκουσα στο « Café Bar  Λογιστών – Το e-bookkeeping»)«Η πιλοτική εφαρμογή προτείνουμε να λειτουργήσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας λογιστικής χρήσης, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος αφενός μεν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές – φοροτεχνικοί να αποκτήσουν εξοικίωση με τα νέα συστήματα και αφετέρου να επιλυθούν προβλήματα τεχνικά και διοικητικά που τυχόν παρουσιασθούν. Όμως, θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η πιλοτική του εφαρμογή, διότι όσο καθυστερούμε, τόσο αργότερα θα ξεκινήσει η κανονική εφαρμογή». ( Η πρώτη από τις 11 Θέσεις του Ο.Ε.Ε ).
4)     Ενδεχόμενες παγίδες/κίνδυνοι για τους Λογιστές
  • Να θεωρηθεί ότι η δουλειά του Λογιστή μειώνεται, αντί του σωστού ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η δουλειά θα αυξηθεί (τουλάχιστον στα πρώτα έτη εφαρμογής).[ Δείτε αναλυτικά κατωτέρω : α) το άρθρο του Σταματάκη Στέλιου, β) τις «Προτάσεις ΠΟΦΕΕ» : «Αναμφισβήτητα η εφαρμογή τους αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, που θα κληθεί πάλι ο κλάδος μας να υλοποιήσει », γ) τις θέσεις της «ΑΚΙΟΕ» : «Με την εφαρμογή αυτή δεν καθιερώνεται κάποιο βιβλίο λογιστικής απεικόνισης συναλλαγών που θα αντικαταστήσει τα προβλεπόμενα από ως άνω νόμο, αλλά καθιερώνεται επιπλέον τόσο η τήρηση μιας φορολογικής καταστάσεως συναλλαγών όσο και η συμφωνία των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που θα παράγονται από την εφαρμογή αυτή …», δ) «Θέσεις του Ο.Ε.Ε» : « Για τους λογιστές – φοροτεχνικούς ο χαρακτηρισμός ( δηλαδή η διαδικασία χαρακτηρισμού) , παρά τη δέσμευση ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο τυποποιημένη και αυτοματοποιημένη η διαδικασία, θεωρούμε ότι είναι χρονοβόρα, προβληματική και θα δημιουργήσει μεγάλη καθυστέρηση», ε) Προτάσεις του «Δικτύου» : «Με βάση την πρόσφατη εμπειρία του μέτρου των ΜΥΦ όπου ο κλάδος αναλωνόταν σε ένα εξαντλητικό κυνηγητό των αποκλίσεων, σπαταλώντας ατέλειωτες απλήρωτες εργατοώρες για να υποβάλλει τα αρχεία σε ένα απαράδεκτο και ανεπαρκές σύστημα Taxisnet, η σκέψη και μόνο αυτό να γίνεται ανά μήνα ή τρίμηνο φαντάζει τρομακτική».]
  • Να θεωρηθεί ότι η δουλειά του Λογιστή δεν έχει αξία, αφού όλα γίνονται αυτόματα. Επέκταση της σκέψης αυτής είναι το ερώτημα του ρόλου του Λογιστή, όχι μόνο ως Φοροτεχνικού αλλά και ως Συμβούλου. Ήδη μου λένε ότι κυκλοφορούν « επιτήδειοι» παρεμφερών επαγγελμάτων, που λένε την ατάκα : «Δεν χρειάζεται τώρα ο Λογιστής». Σίγουρα όμως νέες «δεξιότητες», «συνεργασίες-οικονομίες κλίμακος», θα απαιτηθούν και σίγουρα η αγορά των Λογιστικών Υπηρεσιών θα δεχθεί αναταράξεις.
  • Ο χρόνος υποχρεωτικής έναρξης να είναι η 1/1/2020 και όχι η 1/1/2021[ Δείτε ανωτέρω παρ. 3 ]
  • Ουσιαστική συντόμευση των υφιστάμενων Προθεσμιών υποβολής των Δηλώσεων.[ Δείτε αναλυτικά κατωτέρω τις «Προτάσεις ΠΟΦΕΕ» : «η ενημέρωση πρέπει να γίνεται ανά τρίμηνο πλέον +1 μήνα περιθωρίου υποβολής δηλώσεων και +1 μήνα συγχρονισμού – συμφωνίας» και «Θέσεις του Ο.Ε.Ε»: «Το τελευταίο τρίμηνο του έτους να κλείνει έως την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων».]
  • Επιβολή επιπλέον Προστίμων , αφού οι προθεσμίες επηρεάζονται από τις ενέργειες ( χρόνος υποβολής ) των άλλων («Σύνδρομο Υποβολής την τελευταία ημέρα της Προθεσμίας»).[ Δείτε αναλυτικά κατωτέρω το άρθρο «Προτάσεις ΠΟΦΕΕ» : «απαιτείται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση που να περιλαμβάνει την κατάργηση των προστίμων πάσης φύσεως τροποποιητικών δηλώσεων σε εμπρόθεσμη αρχική, που παραμένουν ακόμη με πρόστιμο καθώς και την μείωση των αδικαιολόγητα υψηλών προστίμων εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων »].
  • Κόστος τεχνολογικής αναβάθμισης των Λογιστικών Γραφείων.  [ Δείτε αναλυτικά κατωτέρω το άρθρο «Προτάσεις ΠΟΦΕΕ» : « κρίνουμε απαραίτητο ότι πρέπει να δοθούν οικονομικά ή φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να μηχανογραφηθούν ή να εκσυγχρονίσουν την μηχανογράφηση τους».]

 

Εκεί στο Café Bar , ρώτησε  ένας : [my Digital Accounting & Tax Application ] «Application τι σημαίνει ;;», «Τα κουμπιά της Αλέξαινας» απάντησε ο άλλος.

Oh my god / DATA…….

Ρώτησα και μια «παλιοσειρά» ( με μεγάλη θητεία στα «Χειρόγραφα» ), την γνώμη του για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία». Άκου ένα ανέκδοτο μου λέει :

« Πεθαίνει ένα Μηχανογράφος και πάει στον Άγιο Πέτρο. Ανοίγει τα βιβλία του ο Άγιος και του λέει « Με βάση τις αμαρτίες σου 50% Παράδεισος – 50% Κόλαση είσαι. Σου δίνω όμως την ευκαιρία να διαλέξεις, αφού δεις πρώτα». Πάει αυτός στον Παράδεισο βλέπει κάτι γέρους και γριές, απόλυτη ησυχία, κ.λπ , πάει και στην Κόλαση, βλέπει ένα δρόμο γεμάτο Κέντρα Διασκέδασης, ένα δρόμο γεμάτο Ψησταριές, κ.λπ . Γυρίζει στον Άγιο Πέτρο και απαντά «Στην « Κόλαση», θέλω να πάω» .  Με το που διαβαίνει την πόρτα της Κόλασης, αρχίζουν να τον δέρνουν και μετά τον ρίχνουν στις ακαθαρσίες. Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα ο Μηχανογράφος, να ζητήσει ακρόαση για να κάνει τα παράπονά του στον  Άγιο Πέτρο. «Άλλα είδα πριν και άλλα μου συμβαίνουν τώρα», του είπε. « Αυτά που είδες πριν, ήταν σε κατάσταση demo » του απάντησε ο Άγιος Πέτρος …..»

 


Επίσης δείτε, την επίσημη πληροφόρηση και τις επίσημες θέσεις και απόψεις :

myDATA – Ηλεκτρονικά Βιβλία Α.Α.Δ.Ε. Από την επίσημη σελίδα https://www.aade.gr/mydata

Ηλεκτρονικά βιβλία: Συνέντευξη του Διοικητή της ΑΑΔΕ στο ρ/σ ΣΚΑΪ

Ηλεκτρονικά βιβλία: 11 προτάσεις για την εφαρμογή τους από το ΟΕΕ

Ηλεκτρονικά βιβλία: Προτάσεις της ΠΟΦΕΕ για το σχέδιο υλοποίησης

Δίκτυο Λογιστών-Φοροτεχνικών: Προτάσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Ηλεκτρονικά βιβλία-πλατφόρμα Mydata: Επισημάνσεις και θέσεις της ΣΥΝΑΡΟΕΕ

ΑΚΙΟΕ: Παρατηρήσεις για τα «ηλεκτρονικά βιβλία»

Ηλεκτρονικά βιβλία από…. την πλευρά του λογιστή-φοροτεχνικού (Σταματάκης Στέλιος, Λογιστής – φοροτεχνικός, αντιπρόσωπος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στην ΠΟΦΕΕ)

Τέλος :

Ερώτημα τεχνικής βοήθειας προς τα μέλη του ΙΟΤΑ [ Ενδο-Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων ] θα υποβάλει η Ελλάδα για την Α) ηλεκτρονική τιμολόγηση, Β) τις online ταμειακές μηχανές και Γ) τη μέτρηση της απόδοσης των αποτελεσμάτων της φορολογικής διοίκησης

 

⥢⥤

1 )    Υποβολή των Οικονομικών στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ [ Έως 30-9-2019 ] και στην Τράπεζα της Ελλάδος (;;;!!!) 

α) Γ.Ε.ΜΗ : Υποβολή των οικονομικών καταστάσεων

Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ για το 2018 – Πλήρης οδηγός

Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) στην Ανώνυμη Εταιρεία (8 χρηστικά άρθρα, για τα έγγραφα, τις αποφάσεις και τις ενέργειες που χρειάζονται)

Ειδικότερα :

 [Ονομαστικοποίηση μετοχών – Βιβλίο μετόχων – Μεταβίβαση μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας, με βάση τον ν. 4548/2018 Έκθεση διαχείρισης (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) και «υπόδειγμα» (μετά τους νόμους 4403/2016 και 4548/2018) Υποδείγματα καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας με βάση τις διατάξεις του ν. 4548/2018 ]

 

β) « Τράπεζα της Ελλάδας» : Υποβολή των οικονομικών καταστάσεων ( Συνέχεια..)

ΛΣΑ Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών : Απάντηση του Διοικητή της ΤτΕ για την άντληση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ

[Αφορά την  πράξη 2682/2019. Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος, : «Ειδικά η πρώτη υποβολή θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων 2016, 2017 και 2018 και θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2019.»  ]

Το θέμα πρέπει να λυθεί, χωρίς « διπλο καταχωρήσεις»…..

« Ο  Ηλίας του 16ου » (1959).  (Κώστας Χατζηχρήστος και Θανάσης Βέγγος).

 

⥢⥤

2)    120 Δόσεις [ Βλέπω Παράταση έως 31-10-2019… ( είμαι ο ίδιος που έβλεπα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ( 2 ή 4 ή περισσότερες ημέρες ) ) ] .

Δείτε την ετικέτα του κόμβου «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (2019)» με όλες τις πληροφορίες για τη ρύθμιση.
 
Ρύθμιση 120 δόσεων – ΑΑΔΕ: Σε πλήρη λειτουργικότητα η εφαρμογή

ΣτΠ: Τα προβλήματα για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να δοθεί εύλογη παράταση της προθεσμίας της 30.9.2019 για την ένταξη κοινωνικοασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Ν. Μηταράκης: Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση

« Σε κάποια από τα ταμεία δυστυχώς οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται- εδώ και τόσα χρόνια μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ- σε ηλεκτρονική μορφή. Για αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση. Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί η αίτηση σε δύο στάδια. Στην εκδήλωση της επιθυμίας ένταξης και στην οριστικοποίηση των αριθμών,  αλλά για αυτό χρειάζεται σε μερικά Ταμεία αρχείο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κούτες, να περάσει στους υπολογιστές».

ΠΟΦΕΕ: Λόγοι που συνηγορούν και επιβάλλουν την μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΕΦΚΑ: «Όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν ανεμπόδιστα να κατοχυρώσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι 30/9» – Απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

 

 

 

 

[ «Οι Δοσατζήδες» (Ελληνική Ταινία – 1959 ) ]

⥢⥤

 

 3) Στην Εποχή των «Ψηφοποιήσεων», των Ηλεκτρονικών Διασυνδέσεων και Υποβολών : Εφορία – ΓΕ.ΜΗ – Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων Ηλεκτρονικές Διασυνδέσεις – Πλατφόρμες.

 

α) Ηλεκτρονική Εφορία

 

Α. Βεσυρόπουλος: «Ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών»

« θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες και η αυτοπρόσωπη παρουσία να απαιτείται μόνο για ζητήματα φορολογικού ελέγχου και αυτή να είναι προγραμματισμένη και σύμφωνα με τις ανάγκες του…»

Ψηφιακή μεταρρύθμιση με ψηφιακά πρόστιμα; ( Ιωάννης Τριανταφύλλου
(Οικονομολόγος, ειδικευμένος σε φορολογικά θέματα) )

Δεν υπάρχει όμως σήμερα εγκύκλιος για το τι κάνει ένας φορολογούμενος αν ένα αρχείο φθαρεί ή καταστραφεί και δεν μπορεί να διαβιβασθεί. Τα αρχεία δεδομένων s.txt έχουν αύξουσα αρίθμηση και αν ένας αριθμός φθαρμένου αρχείου παραληφθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ διακόπτει και αρνείται την παραλαβή δεδομένων από τον συγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό. Από κει και πέρα τρέχει απλώς το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά ημέρα!…

 

β)  ΓΕ.ΜΗ

ΓΕΜΗ: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις

Το νέο «Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας» από το ΓΕΜΗ

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θεσπίζεται το «Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας» από το ΓΕΜΗ.
Το εν λόγω πιστοποιητικό θα χορηγείται από τις αρμόδιες Υ.ΓΕΜΗ εφόσον το εγγεγραμμένο πρόσωπο:
δεν έχει διαγραφεί,
δεν βρίσκεται σε κατάσταση λύσης και σε διαδικασία εκκαθάρισης,
δεν έχει κατατεθεί για το πρόσωπο αυτό αίτηση συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών (ιδίως πτώχευσης, εξυγίανσης, συνδιαλλαγής, ειδικής διαχείρισης, ειδικής εκκαθάρισης), …

έχει εκπληρώσει την υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων ή νομίμως έχει απαλλαχθεί από την υποχρέωση αυτή.

 

γ) Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής

[ https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon ]

Το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί, μέσω διαδικτυακής ηλεκτρονικής εφαρμογής και τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε αυτό, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες  που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους.

Πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) θεωρείται κάθε φυσικό πρόσωπο στο οποίο πραγματικά ανήκει ή το οποίο ελέγχει πραγματικά μία εταιρική οντότητα ή για λογαριασμό του οποίου διεξάγονται συναλλαγές ή δραστηριότητες μιας εταιρείας. Η έννοια του πραγματικού δικαιούχου αντιπαραβάλλεται με την έννοια του νόμιμου κυρίου (legal owner) της νομικής οντότητας, ο οποίος δηλώνεται ως μέτοχος ασκών τον έλεγχο του νομικού προσώπου/οντότητας.


►  Οι υπόχρεοι προς καταχώριση οφείλουν να καταχωρίσουν τα στοιχεία εντός των χρονικών περιόδων που ορίζονται στο άρ. 8 της υπ’ αρ. αρ.  67343ΕΞ2019/19.6.2019 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 2443) : 

 α) Η Ομάδα Α από 16/9/2019-14/10/2019
 β) Η Ομάδα Β από 30/9/2019-1/11/2019
 γ) Η Ομάδα Γ από 14/10/2019-29/11/2019

 

δ) Ηλεκτρονικές Διασυνδέσεις

Από την Παρασκευή, 20/9, η διασύνδεση μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων ΑΑΔΕ και ΗΔΙΚΑ

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε ακόμα 22 ανεξάρτητα πληροφοριακά συστήματα τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους – Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά»

 

ε) «Πλατφόρμες» [ ΚΟΤ, ΕΝΦΙΑ]

(Upd) Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή νέων αιτήσεων με τα οικονομικά στοιχεία του 2018

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Ενημέρωση για τη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων με τα οικονομικά στοιχεία του 2018 από την ΗΔΙΚΑ

Διαθέσιμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2019

 

 

 

 

[ Διαφήμιση έτους 1963 ]

 

⥢⥤

  4) Αποδείξεις Καυσίμων ( Μέχρι 100 ευρώ συνολική μικτή αξία )

Γ. Χριστόπουλος: Μέχρι 100 ευρώ θα ισχύουν οι λιανικές αποδείξεις του συστήματος εισροών-εκροών και για επαγγελματική χρήση

[ Πάλι έβγαλε λαγό ο Χριστόπουλος ]

 … λύθηκε το κρίσιμο ζήτημα που είχαμε θέσει με την επιστολή 7157/11.4.2019, με την οποία ζητήσαμε οι λιανικές αποδείξεις καυσίμων που εκδίδονται από το σύστημα εισροών – εκροών, με αξία μέχρι 100 ευρώ, να εξακολουθούν να ισχύουν όπως συνέβαινε για το όριο των 300 ευρώ….

 

ΔΕΛ Ζ 1126959 ΕΞ 2019 . Έκδοση παραστατικών για πωλήσεις καυσίμων από οντότητες- εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης προς άλλες οντότητες

Για τις διενεργούμενες χονδρικές πωλήσεις καυσίμων του άρθρου 1 της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ.1195/2018, από οντότητες- εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων, καθώς και από πωλητές πετρελαίου θέρμανσης προς άλλες οντότητες, εφόσον τα καύσιμα αυτά θεωρούνται μη εμπορεύσιμα για τον αγοραστή και η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 100€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ανά συναλλαγή, παρέχεται η δυνατότητα να εκδίδεται απλοποιημένο τιμολόγιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 του ν. 4308/2014.
Όπως διευκρινίζεται δε με την παράγραφο 10.2.2 της εγκυκλίου
ΠΟΛ.1003/2014, επέχουν θέση απλοποιημένου τιμολογίου και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών.

⥢⥤

5) Φορολογικά Θέματα και Αποφάσεις.

 

Ε.2169/2019. Αποστολή οδηγιών για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο σε σχέση με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές: Επανεισαγόμενα Εμπορεύματα – Ατέλειες – Μεταφορά συνήθους κατοικίας – Ταξιδιώτες τρίτων χωρών.

Ε.2168/2019
Οδηγίες σχετικά με την εισαγωγή εμπορευμάτων σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία – Κοινό Δασμολόγιο και Δασμολογητέα Αξία εμπορευμάτων

[ Προσοχή όσοι έχετε συναλλαγές με την Αγγλία ( Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο) ]

 

Παραγραφή φορολογικών απαιτήσεων από ΚΒΣ – Συμπληρωματικά στοιχεία που αντλήθηκαν από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών – Ακύρωση πράξης προστίμου ΚΒΣ λόγω παραγραφής

(Πηγή : Πηγή: Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών)

 

 ΔΕΔ Θ 1201/2019. Τεκμαρτοί τόκοι άτοκου δανείου

[ Ενδιαφέρον έχει να δείτε και την όλη διαδικασία ελέγχου ]

 

ΔΕΔ Θ 553/2019. Μη επιβολή προστίμου για διόρθωση ορόφου σε έντυπο Ε2

 

⥢⥤

 

6) Εργατικά – Ασφαλιστικά.

 

[ Νέα Έντυπα ]

Η νέα απόφαση για την υποβολή εντύπων ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ [ Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ]

Σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
Δείτε την απόφαση
40331/Δ1.13521/13-09-2019 από το αρχείο του κόμβου
Δείτε τα έντυπα ή
κατεβάστε τα από εδώ

Κάθε εργοδότης, συμπεριλαμβανομένων των αναφερομένων στο «Μητρώο Δημοσίων Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος απασχολεί εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά, με την επιφύλαξη του άρθ. 14 της παρούσας, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων [ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ-ΕΦΚΑ] (ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) στοιχεία των αναφερόμενων στο άρθ. 2 εντύπων (Ε3, E4, E5, E6, E7, E8, E9, E10, Ε11, Ε12), σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία……………………

 

ΣΕΠΕ – Νέο έντυπο Ε12: Ημερήσιο Δελτίο Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου

Το έντυπο Ε12 υποβάλλεται για το απασχολούμενο προσωπικό επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου, από τους υπόχρεους εργοδότες, όπως αυτοί καθορίζονται στην παράγραφο 4.24 της απόφασης, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας του προσωπικού στο έργο και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της ημερήσιας απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού.

 

 
[ Εισφορά για  τις Κατασκηνώσεις ]

 Εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων: Με τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου 8/2019 η καταβολή

Διευκρινίζεται ότι, για τους υπόχρεους εργοδότες δεν απορρέει υποχρέωση υποβολής Α.Π.Δ. για την εν λόγω εισφορά, καθώς η απεικόνιση θα υλοποιηθεί σε Κεντρικό Επίπεδο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ο.Π.Σ./Ε.Φ.Κ.Α., χωρίς καμία ενέργεια από την πλευρά των εργοδοτών και σύμφωνα με τα στοιχεία υποβολής Α.Π.Δ., μισθολογικής περιόδου 8/2019.

 

 [ Το «θρυλικό» Εργόσημο των Αγροτών ]

Εργάτες γης: Συνάντηση του ΔΟΕΠΕΛ με τον Διευθυντή Γραφείου Υπ. Εργασίας, κ. Π. Δουφεξή

[ Υπάρχουν καλές προθέσεις, που θα πρέπει να γίνουν Πράξη … ]

Εργόσημο: Τη δυνατότητα να αφορά και τις κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα εξετάζουν το ΥπΑΑΤ και το Υπ. Εργασίας

[ Μέχρι σήμερα ισχύει για Ατομικές Επιχειρήσεις και για Προσωπικές Εταιρείες ]

 

Στο «ΕΡΓΑΝΗ» οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» και οι απασχολούμενοι με εργόσημο   [ ;;;;;; !!!!! ]

 

[ Σχέδια και Προτάσεις ]

Τους τρεις πυλώνες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, παρουσιάζει ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης

«ΕΡΓΑΝΗ»: Πέντε προτάσεις του ΟΕΕ για την αναβάθμισή του

 

[ Από την Ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο». (1967) ]

 

⥢⥤

 

7)    Αρθρογραφία  

 

Οικοδομικές επιχειρήσεις: Η αναστολή εφαρμογής ΦΠΑ στα ακίνητα και οι απαραίτητες διευκρινίσεις-λύσεις που πρέπει να δώσει το Υπ. Οικ.

( Ορέστης Σεϊμένης – Αλεξάνδρα Γεράγγελου)

Εύλογα και Ουσιαστικά Ερωτήματα

Με την ευκαιρία της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον τρόπο εφαρμογής της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις πωλήσεις των ακινήτων από τις οικοδομικές επιχειρήσεις. ….Ειδικότερα οι διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν από το Υπ. Οικονομικών είναι: ……………………


Χρήσιμες επισημάνσεις για φορολογικούς ελέγχους μέσω τραπεζικών λογαριασμών

( Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης Σύμβουλος Επιχειρήσεων-Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός – Συγγραφέας, S.A.M.E. Συμβουλευτικη Ι.Κ.Ε. [email protected])

Στο σημείωμα μας θα σταθούμε σε ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο φυσικών προσώπων, μέσω της κίνησης των τραπεζικών τους λογαριασμών κυρίως, αλλά και γενικότερα της μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης…….


Aπαλλαγές ΦΠΑ στην εισαγωγή αγαθών

Του Φώτη Τσιατούρα, Φοροτεχνικού, συγγραφέα, τ. επόπτη Π.Ε.Κ. Αθηνών, επιστημονικού συνεργάτη του Taxheaven

Περιεχόμενα
I. Γενικά
II. Η επανεισαγωγή αγαθών στην ίδια κατάσταση που είχαν εξαχθεί
III. Η οριστική εισαγωγή αγαθών, η παράδοση των οποίων στο εσωτερικό της χώρας απαλλάσσεται από το φόρο
IV. Η εισαγωγή προϊόντων αλιείας
V. Η εισαγωγή αγαθών που αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος – μέλος
VI. Θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε.
VII. Εισαγωγή φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας
VIII. Διαδικασία απαλλαγής εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή για ενδοκοινοτική παράδοση
IX. Αναστολή καταβολής του φόρου εισαγόμενων εφημερίδων και περιοδικών

 

  Ο «άχρηστος» πίνακας διαχωρισμού των εσόδων στο έντυπο Ε3

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου, Λογιστής – Φοροτεχνικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Για τα παραπάνω, καθώς και για άλλα που ενδεχομένως λησμονώ αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος πανικού αναφορικά με τη συμπλήρωση του κωδικού 023. Ας συνεχίσει απλώς να υφίσταται στο έντυπο Ε3, όμορφος δείχνει, συνεχίζει ωστόσο να μας είναι αδιάφορος. Ο κωδικός αυτός αποτελεί αποκύημα της φαντασίας και η συμπλήρωσή του κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, οπότε εκεί πρέπει να παραμείνει. Δεν είναι δυνατόν η ΑΑΔΕ να μας υποχρεώσει να συμπληρώσουμε αυτόν ή άλλους σχετικούς κωδικούς, βάζοντάς μας σε μια τεράστια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου. Γιατί έτσι γιγαντώνεται το φαινόμενο της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας σχετικά με τη συμπλήρωση των φορολογικών εντύπων και επιπροσθέτως δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη φορολογική Διοίκηση. 

 Παραγραφή οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και δικαίωμα συνταξιοδότησης

( Μαργαρίτα Κάρδαρη, Δικηγόρος με εξειδίκευση στο κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο).
Πολύ σημαντικό άρθρο. Πολύ σημαντικό άρθρο.

 

[ «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» (1961) Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου ].

 

 ⥢⥤

8) Οι προθεσμίες στη ζωή μας…

Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2019

 

  Εκτός των τρεχουσών προθεσμιών, που πάντα θα υπάρχουν, προσέξτε :

έως τις 30.9.2019 πραγματοποιείται η αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση (σε έως 120 δόσεις).

έως τις 30.9.2019 πραγματοποιείται η αίτηση υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (σε έως 120 δόσεις).

έως τις 30.9.2019 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για μείωση του προκαταβλητέου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων και οντοτήτων για το φορολογικό έτος που έληξε στις 31.12.2018,

έως τις 30.9.2019 πραγματοποιείται η δημοσίευση στο Γ.Ε.ΜΗ. των πρακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων/εταίρων και των εγκεκριμένων από αυτές οικονομικών καταστάσεων (εφόσον η συνέλευση συνέλθει στις 10 Σεπτεμβρίου ως απώτατη ημερομηνία),

έως τις 30.9.2019 πραγματοποιείται η καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για τις προσωπικές επιχειρήσεις και λοιπούς υπόχρεους (Ο.Ε., Ε.Ε, ΣυνΠΕ, ατομικές, Αστικές Εταιρίες, Κοινοπραξίες κ.λπ.) εκτός από τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ).


Επίσης :

(Upd) Κτηματολόγιο: Παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

ΕΔΟΕΑΠ: Παράταση υποβολής της ΑΚΕ χωρίς ΑΚΑ περιόδου 12/2017-07/2019

⥢⥤

9) Αξίζουν την προσοχή μας………….

ΠΟΦΕΕ: «Οδικό χάρτη» για τα θέματα του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών συζήτησε το ΔΣ με τον Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. παρέδωσε στον κ. Σταϊκούρα τις προτάσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για μία σειρά θεμάτων και ανέπτυξε τον στόχο, τόσο της διοίκησης της Ομοσπονδίας, όσο και των Ενώσεων της, να λειτουργήσει ένας δίαυλος επικοινωνίας, αφενός για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και αφετέρου για την διαμόρφωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, ενταγμένου σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με ενισχυμένο και κατοχυρωμένο το ρόλο του Λογιστή-Φοροτεχνικού.


Από 24.09 έως 14.10 οι αιτήσεις για τους παρόχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων

 

Νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 35.000 ανέργους

 

ΠΟΛ: «Όλοι στην απεργία την 24η Σεπτέμβρη»

 

Ενέκρινε η ΕΕ την κρατική επιδότηση των δανείων που θα κριθούν επιλέξιμα προς ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας

 

Σχέδιο νόμου : «Περί του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης»

 

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής. ( Ακούστε Μουσική ….)

https://www.youtube.com/watch?v=0fC1qSxpmKo

Kind of Blue

Εμβληματικός δίσκος της τζαζ μουσικής, που γράφτηκε από τον αμερικανό τρομπετίστα Μάιλς Ντέιβις (1926-1991) και κυκλοφόρησε το 1959. Η επιρροή του ξεπέρασε τα στενά όρια της τζαζ και σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μουσικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.

Στα τέλη του 1958, ο 33χρονος Μάιλς Ντέιβις σχημάτισε ένα από τα κορυφαία σχήματα στην ιστορία της τζαζ. Το αποτελούσαν ο ίδιος στην τρομπέτα, ο Τζούλιαν «Κάνονμπολ» Άντερλι (άλτο σαξόφωνο), ο Τζον Κολτρέιν (τενόρο σαξόφωνο), ο Μπιλ Έβανς (πιάνο), ο Πολ Τσέιμπερς (κοντραμπάσο) και ο Τζίμι Κομπ (ντραμς). Το συγκρότημα έπαιζε bepop, το κυρίαρχο στυλ της τζαζ τη δεκαετία του ’50, το οποίο διάνθιζε με ποπ στοιχεία της εποχής……Ήταν βασισμένο εξολοκλήρου στους αρχαιοελληνικούς τρόπους (modes), ένα σύστημα οκτώ επτάτονων κλιμάκων, που διαφέρει από τις μείζονες και ελάσσονες κλίμακες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η δυτική μουσική. Οι «τρόποι», γνωστοί και ως «δρόμοι» ή «μακάμια» στην παραδοσιακή μουσική, έδιναν μεγαλύτερη αυτοσχεδιαστική ελευθερία στον εκτελεστή, σύμφωνα με τον Μάιλς Ντέιβις. Γι’ αυτό και το μουσικό είδος ονομάστηκε modal jazz……

 

( Πηγή : https://www.sansimera.gr/articles/554 )

 

Καλή Δύναμη και Καλή συνέχεια.

Πηγή: Taxheaven