Το Συμβούλιο εγκρίνει νέα προσέγγιση για τη διαπραγμάτευση και σύναψη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ
266/18
22/05/2018
Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Τα συμπεράσματα παραθέτουν τις βασικές αρχές που διέπουν τη μελλοντική προσέγγιση του Συμβουλίου όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Αυτή η νέα προσέγγιση είναι αποτέλεσμα κυρίως της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών της για τη σύναψη της ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ότι χαρακτήρα «συντρέχουσας αρμοδιότητας» είχαν μόνον οι διατάξεις που σχετίζονται με ξένες επενδύσεις πλην των άμεσων και με το καθεστώς που διέπει την επίλυση των διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών.
Επιπλέον, δίνει συνέχεια στην ομιλία του Προέδρου Juncker για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 και στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με «Μια ισορροπημένη και προοδευτική εμπορική πολιτική για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης» που επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλισθεί η νομιμότητα και η αποφυγή των αποκλεισμών στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και έγκρισης στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το εάν η τελική απόφαση έγκρισης λαμβάνεται μόνο στο επίπεδο της ΕΕ ή και στο επίπεδο των κρατών μελών.
Στα συμπεράσματα, το Συμβούλιο σημειώνει την πρόθεση της Επιτροπής να συστήσει τον διαχωρισμό σε διαφορετικές συμφωνίες των διατάξεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις, που θα απαιτούσαν έγκριση από την ΕΕ και από όλα τα κράτη μέλη της, και άλλων διατάξεων εμπορικού χαρακτήρα που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Επιπλέον, το κείμενο παραθέτει τρόπους με τους οποίους το Συμβούλιο προτίθεται να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό στο μέλλον, μεταξύ άλλων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις συμφωνιών με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία.
Τα συμπεράσματα εστιάζουν επίσης στον ρόλο του Συμβουλίου στις διαπραγματεύσεις, ειδικότερα στη συμμετοχή του σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς και στη σημασία της προσπάθειας να καταλήξουμε σε συναινετικές αποφάσεις, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το συμφέρον και οι προβληματισμοί όλων των κρατών μελών λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στις εμπορικές συμφωνίες.
Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων φορέων, μεταξύ άλλων των εθνικών κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών, αναφορικά με την πρόοδο και το περιεχόμενο των υπό διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.
Πηγή: Taxheaven