Ενημερωτικός Κόμβος

(Upd) Ο λογιστής στον ελληνικό κινηματογράφο

Επιμέλεια:Κωνσταντίνος Ιωαν. ΝιφορόπουλοςΟρκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

[ Με την βοήθεια των φίλων και των αναγνωστών, επικαιροποιήσαμε το  προηγούμενο άρθρο προσθέτοντας και επιπλέον σκηνές από ταινίες ( Δείτε : αρ. 7 έως 10 ) ]

1) «Μια ζωή την έχουμε» – 1.101.101,10.

[ Ο Δημήτρης Χορν, στην πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας ]Ταινία του 1958, σε σκηνοθεσία – σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Χορν και Υβόν Σανσόν. Πρόκειται για μία από τις ακριβότερες ελληνικές παραγωγές της εποχής.

Η ταινία αφορά τη ζωή ενός φτωχού υπαλλήλου [ Ταμιο-Λογιστή ] τραπέζης (Δημήτρης Χορν), που όταν βλέπει την κοκότα, ερωμένη (Υβόν Σανσόν), του αφεντικού του (Χρήστος Τσαγανέας), την ερωτεύεται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Αργότερα, όμως, όταν θα βρεθεί, κατά λάθος, πλούσιος, γίνεται τολμηρός και τη φλερτάρει, τότε εκείνη ανταποκρίνεται, κι για χάρη της σπαταλάει 1.101.101,10 δραχμές μέσα σε λίγες μέρες.Στην ταινία συμμετέχει και ο Περικλής Χριστοφορίδης, υποδυόμενος έναν λογιστή τράπεζας που ανακαλύπτει το λάθος του Χορν.2) Της κακομοίρας (« Ο μπακαλόγατος») – « Ο μόνος μορφωμένος και λογιστικά κατερτισμένος ειμι ηγώ »
[ Κώστας Χατζηχρήστος ( Ζήκος ) παινεύεται για τις λογιστικές του γνώσεις ]Κωμική ταινία παραγωγής του 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη . Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος και Μαρίκα Νέζερ. Η ταινία επιχρωματίστηκε στα WEST WING STUDIOS inc. στη Φλόριντα και επαναλανσαρίστηκε έγχρωμη το 2017.

«Ο μόνος μορφωμένος και λογιστικά κατερτισμένος ειμι ηγώ. Μάλιστα εμένα που με βλέπεις, εγώ. Διότι εγώ κρατάω και τα βιβλία στο μαγαζί. Τα κρατάω, δεν τα κρατάω δηλαδή όλα πάνω μου γιατί κουράζομαι. Τα πάω από δω εκεί, τ’ αφήνω. Είμαι και σχολικά μορφωμένος. Είμαι τελειόφοιτος τετάρτης δημοτικού. 16 χρόνια σχολιό κύριε Μανόλη εμένα που με βλέπεις. Μάλιστα 16. Έτσι 4 χρόνια κάθε τάξη. Δεν είμαι σαν κι αυτουνούς κυρ Μανώλη εγώ που πάνε ένα χρόνο και σου λέει τα μάθαμε όλα. Τι να μάθεις ρε κύριε σε ένα χρόνο; Τι να μάθεις; Μέχρι να πας ντανγκα ντανγκ το καμπανάκι διάλειμμα, βγαίνεις όξω. Μετά έχουμε γιορτές, καθαροδευτέρες, έχουμε 25η Μαρτίου που θα προλάβεις; Ενώ εγώ 4 χρόνια σχολείο, κάθομαι, πήζει το μυαλό μου και βγαίνω αμέσως, παίρνω και το χαρτί, είμαι φτηχιούχος λογιστικής. Άσε που ξέρω προπαίδεια. 5Χ7=35 με την πρώτη, 6Χ8=48, 7Χ8=56. Τώρα μαθαίνω το 8Χ9 …».
3) «Καλωσήλθε το δολάριο» – « ..να πας και μην ξεχνάς τους ισολογισμούς τις ΑΒΕΠ. …»
« Κύριε διευθυντά μου επιτρέπετε να πάω κάπου κοντά με τη μνηστή μου?. Να πας, να πας και μην ξεχνάς τους ισολογισμούς τις ΑΒΕΠ. …»[ Στο Λογιστικό Γραφείο – Ορφεας Ζαχος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Νίκη Λινάρδου, Τζόλυ Γαρμπή, Αλέκος Τζανετάκος, Αθηνόδωρος Προύσαλης ].

Η ταινία γυρίστηκε το 1967 και αποτέλεσε την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία, με επεξεργασία εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η ταινία εξελίσσεται στην Τρούμπα της δεκαετίας του 1960, όταν με αφορμή την άφιξη του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο λιμάνι του Πειραιά, ο ντροπαλός και αξιοπρεπής λογιστής και καθηγητής Αγγλικών, Φίλιππος Αγγελούτσος (Γιώργος Κωνσταντίνου) θα αναγκαστεί, προκειμένου να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά του, να δεχτεί την πρόταση της «μαντάμ» Φούλης (Άννα Καλουτά) να παραδώσει μαθήματα Αγγλικών στα κορίτσια του μπαρ Blue Black της Τρούμπας που διευθύνει…….
4) Γκαρσονιέρα για δέκα – « Ώστε έχετε και Λογιστή, πουλάκια μου ….»
[ Ηλιας Λογοθετης και Χρονης Εξαρχακος] . Η ταινία αυτή ήταν από τις λίγες, τις οποίες ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενώ έχει χαρακτηριστεί ταινία, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την αισθητική της δεκαετίας του 1980. Σκηνοθεσία: Δαδήρας Δημήτρης
Ένας φιλότιμος και ταλαίπωρος λογιστής στο εργοστάσιο των Σουλτάνογλου & Μουράτογλου, ο Χρόνης, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή ο γαμπρός του έκανε ένα μεγάλο οικονομικό «άνοιγμα». Στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει, διπλοενοικιάζει το σπίτι του στον ερωτύλο Απόστολο Σουλτάνογλου και ταυτόχρονα στη γυναίκα του Ντόρα, η οποία με τα πολλά έχει αποφασίσει να απατήσει τον σύζυγό της. Ο Απόστολος οδηγεί εκεί την πεταχτούλα σταρλετίτσα Άντζελα, ενώ η Ντόρα τον συνέταιρο του άνδρα της Πέτρο Μουράτογλου. Ακολουθεί απερίγραπτο μπέρδεμα, δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση, κι ο Χρόνης τώρα πρέπει να αποδείξει, ενώπιον της αστυνομίας, ότι το σπίτι του δεν είναι άντρο ακολασίας…..5) «Φωνάζει ο κλέφτης» (1965) – «Άστα και λιγάκι φλού…»
[ Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου – «Κομπίνα, φλού, πισινή ….» ]Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Υπόθεση: Ένας φτωχός αλλά τίμιος λογιστής, βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφτεί, πάει κατευθείαν στο σπίτι του κατόχου του, ενός στρατηγού εν αποστρατεία, για να το παραδώσει. Ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στην εταιρεία του όπου όμως αποδεικνύεται ότι γίνονται μεγάλες καταχρήσεις…
6) «Αχ! Αυτή η γυναίκα μου». – « Τα «Καθολικά» και τα «Ορθόδοξα» »
[ Η Σαπφώ Νοταρά κουβαλάει τα λογιστικά βιβλία] .[1967] Σκηνοθεσία: Σκαλενάκης Γιώργος. Σενάριο: Τσιφόρος Νίκος, Βασιλειάδης Πολύβιος Πρωταγωνιστούν: Βουγιουκλάκη Αλίκη, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Μιχαλόπουλος Γιάννης, Νοταρά Σαπφώ, κ.λπ
 

7) «Στουρνάρα 288». – « Δεν είναι παλιολογιστάκος…. είναι λογισταράς, αρχιλογισταράς …»

Το ζεύγος Γαβριηλίδη -Κρεββατά σε μια απολαυστική σκηνή από την ταινία Στουρνάρα 288 του 1959, σε παραγωγή Κλεάρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία – σενάριο Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό των Μίμη Τραϊφόρου και Δημήτρη Βασιλειάδη. 

Η ταινία περιγράφει τις ζωές των κατοίκων μιας πολυκατοικίας, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να έχει και το ρόλο του αφηγητή. ….Άλλοι χαρακτήρες στην ταινία είναι ο βουλευτής Καλοχαιρέτας, ο οποίος υπόσχεται διορισμούς για ψήφους χωρίς στη συνέχεια να τους πραγματοποιεί, η κυρία Κολλιαδήμα η οποία περιποιείται τα σκυλιά της καλύτερα από παιδιά της, η οικογένεια Ασημομύτη που βγάζουν λεφτά κλέβοντας την εφορία και τσακώνονται διαρκώς μεταξύ τους, και η πλέον ξεχασμένη αλλά κάποτε πολύ διάσημη τραγουδίστρια Τζένη Μπλάνς. …

 

8) «Εθελοντής στον έρωτα». – « Θέλω και άλλη μια βοήθεια εκτός από τα ( λογιστικά ) βιβλία …»
 

Έτος: 1971, Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης , Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης -Πολύβιος Βασιλειάδης. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ζαμπέτας. Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Έλενα Ναθαναήλ, Ρίκα Διαλυνά, Έλσα Ρίζου, Μίτση Κωνσταντάρα, Νίκος Ρίζος, Σωτήρης Τζεβελέκος, , κ.λπ
Πλοκή: Ένας λογιστής σε ασφαλιστική εταιρεία, ο Θωμάς Ραΐζης, γνωρίζει την πανέμορφη Μίρκα, ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ στο Κολωνάκι, η οποία τον παρακαλεί να της κρατήσει τα λογιστικά βιβλία. Εκείνος δέχεται φυσικά, και η Μίρκα στη συνέχεια του ζητάει μια επιπλέον, ιδιάζουσα, χάρη: να προσποιηθεί τον ερωτευμένο μαζί της, μήπως και συνέλθει ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος τον τελευταίο καιρό τής «κάνει νερά». Ο Θωμάς δέχεται να παίξει αυτό το παιχνίδι εξαιρετικά πειστικά, μέχρι που πείθεται και ο ίδιος, κι ερωτεύεται πραγματικά τη Μίρκα. ………
 

 

9) «Τυφλός Άγγελος» (1971) – «Ρώτα και τον Λογιστή σου »
 

 

Απλά μαθηματικά – Θανάσης Βέγγος …..

 

10) «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» – « Ο μεγαλύτερος Λογιστής της Αθήνας Νικόδημος, γνωστός ως Παραθυράκιας ή Βρυκόλακας »

Κώστας Τσάκωνας (Νικόδημος, λογιστής «παραθυράκιας») , Νίκος Καλογερόπουλος, Θανάσης Βέγγος και Αρτέμης Μάτσας ( Εφοριακοί ) .
Πλοκή: Ο Θανάσης, ένας τίμιος εφοριακός, δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά και έχει πρόβλημα να ζήσει την οικογένεια του. Όταν μάλιστα παρουσιάζεται καμαρώνοντας μπροστά στον διευθυντή του και αποκαλύπτει μια μεγάλη φοροδιαφυγή, εκείνος αντί να του δώσει συγχαρητήρια τον μεταθέτει στα σύνορα. Ο Θανάσης, στην απόγνωση του, κάνει απεργία πείνας έξω από την εφορία. Ο κόσμος του συμπαραστέκεται αλλά τελικά απολύεται. Και στη νέα του δουλειά όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα…

 

[ Δείτε το βίντεο με την ατμόσφαιρα του γυρίσματος και τις συνεντεύξεις μας με τους Παντελή Βούλγαρη και Ιωάννα Καρυστιάνη, αλλά και τους πρωταγωνιστές …..]

« Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης [ Λογιστής στο επάγγελμα ] (τον ερμηνεύει ο ο Ανδρέας Κωνσταντίνου των «Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ (στο ρόλο ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε- «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») . Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Ελληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλον κι έχοντας τη διάθεση να φυγαδεύσει τον ίδιο και την αρραβωνιαστικιά του (την ερμηνεύει η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ των «Tyrant» και «The Borgias») στο Βερολίνο.

 

Πηγή: Taxheaven