(Vid) Αικ. Παπανάτσιου – Από 1.1.2020 η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και η ηλεκτρονική τιμολόγηση
Σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή σχετικά με την κατάργηση φορολογικών μηχανισμών ΕΑΦΔΣΣ για τις συναλλαγές λιανικής πώλησης
Η υφυπουργός ανέφερε ότι «από 1/1/2020 θέτουμε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, που αποτελεί έναν στόχο του Υπουργείου Οικονομικών. Ήδη για τον σκοπό αυτό έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων των οικονομικών και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε σημαντικό ποσοστό.
Για τις επιχειρήσεις θα ξεκινήσουμε από 1/1/2019.Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, έχει συζητηθεί πρόσφατα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.»«Σημειώνω εδώ ότι είναι και σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή, όπως είπατε κι εσείς, σε real time θα μπορεί να έχει το Υπουργείο, τα ηλεκτρονικά μας συστήματα την πληροφορία, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό ή να πηγαίνουμε επί τόπου να κάνουμε τους ελέγχους.Η αναγκαιότητα της υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και στοιχείων αποτελεί μια κομβικής σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές και αυτό ετοιμαζόμαστε να το εφαρμόσουμε, όπως σας είπα πριν, πιλοτικά το 2019 και το 2020 θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε σε ευρύτερη μορφή.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι ήδη προετοιμάζεται γενικότερα από την Κυβέρνηση η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, της ψηφιακής διασύνδεσης όσον αφορά το G to G, το Β to G και σε αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον θα υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, περιμένουμε κι εμείς να έχουμε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά για να έχουμε και τη διασύνδεση από εκεί και πέρα μεταξύ επιχειρηματιών και καταναλωτών.
Με αυτήν τη λογική, θα διευκολύνουμε και τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους, όπως κι εσείς είπατε, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και με την εξοικονόμησ
η πόρων και με την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους. Πιστεύουμε ότι αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και παράλληλα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.»
Η κα Παπανάτσιου πρόσθεσε επίσης ότι «όσον αφορά το σύστημα του φορολογικού μηχανισμού είναι κάτι τελείως τεχνικό, που δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να δεσμευτούμε αν θα το καταργήσουμε ή αν ο ίδιος φορολογικός μηχανισμός θα μπορεί, αν έχει τη δυνατότητα, για να μην τους επιβαρύνουμε με κάτι άλλο, να δίνει τα στοιχεία στη Γενική Κυβέρνηση.Ακόμη δεν έχουμε δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ήδη είμαστε σε επαφή με τους ανάλογους φορείς, τους επαγγελματίες, τους βιομηχάνους. Συζητάμε για να βρούμε και το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών, για να γίνει η διασύνδεση.Το σίγουρο είναι ότι σήμερα η διασύνδεση γίνεται με το «Ζ», για να το πούμε έτσι λίγο πιο απλά, που βγαίνει από τον φορολογικό μηχανισμό στο τέλος της ημέρας. Με το «Ζ» του φορολογικού μηχανισμού υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα αρχεία μας όλα τα στοιχεία.Τώρα με το καινούργιο δεδομένο, που θα έχουμε, θα μπορούμε να τα έχουμε σε real time, όπως και εσείς είπατε. Εάν θα γίνεται με τους υπάρχοντες φορολογικούς μηχανισμούς ή με κάτι διαφορετικό, αυτό θα το δούμε στην πορεία.Η πρότασή μας πάντως είναι να υπάρχει ηλεκτρονική τιμολόγηση και διασύνδεση και επίσης, όπως σημειώνω, ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, προκειμένου να έχουμε λιγότερη επιβάρυνση και στους ίδιους τους επιχειρηματίες.»
Πηγή: Taxheaven